PRSTE DA POLIŽEŠ

Najlepši, ali i najzdraviji: Stari recept za džem od šipka u kom se krije TAJNA njegovog neprevaziđenog ukusa

0

Domaći džem od šipka je ubedljivo najlepši i najzdraviji, a još kad ga spremate po tradicionalnom receptu, ukus će biti još bolji.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Džem od šipka je vredan svakog truda, a njegov ukus se ne može porediti sa već gotovim kašama koje se uzimaju za pripremu džema.

 

Naše bake su pravile najsavršeniji džem od šipka, ali i, zahvaljujući ovom receptu, i vi možete biti majstor za stare poslastice koje se pamte do kraja života.

Sastojci:

 

  • 2 kg šipka
  • 5-6 kg šećera
  • po potrebi voda

 

Priprema:

 

Par dana ranije naberite šipak, properite ga u nekoliko voda i ostavite da se prosuši i omekša na nekoliko dana pre početka pravljenja. 

 

Šipak prebacite u lonac i nalijte vodom po potrebi, pa počnite da kuvate dok ne omekša. Procedite ga kroz gusto sito i ostavite smesu da se prohladi. Zatim uzimajte po malo guste smese šipka, stavite na čisto sito i malo dolivajte vodu, pa tako ispirajte šipak iznad velikog lonca. Na kraju sito operite od dlačica, biće vam potrebna još jedna osoba da pomogne.

 

Nakon svakog pasiranja sito operite, a proces ponavljajte nekoliko puta, dok sve ne isperete. Možete pasirati i rukom, pa ako osetite još neku dlačicu da bocka, ponovo ponovite postupak. Nakon svega, smesu procedite kroz gazu. Dobijeno izlijte u šerpu, neka bude malo veća kako bi bilo lakše tokom kuvanja. Kuvajte jedan sat da bi ispario višak vode i obavezno mešajte. 

 

Šipak
foto: Privatna arhiva / Marko Stevanović

Dodajte šećer i nastavite da kuvate specijalnom metodom, tako što ćete postaviti jedan obruč malo manji od veličine šerpe i onda postavite šerpu. Tako ćete izbeći direktan dodir šerpe i ringle i neće moći da zagori, a ukus će ostati isti. Kuvajte tako još oko sat vremena. Izvadite malo dzema na tacni i mešajte da se ohladi. Zatim proverite gustinu tako što kašiku provučete kroz džem ako ostaje putanja onda je gotov. Ako se džem spaja i ne ostavlja putanju onda nastaviti sa kuvanjem.

 

Vruć džem sipajte u vruće tegle i stavite u toplu rernu kako bi se na džemu uhvatila korica, pa tek sutradan poklopite i odložite u ostavu.

 

 

makonda-tracker