najlepši dezert

Princes krofne po starom receptu koje mirisom i ukusom vraćaju u detinjstvo: Neodoljivo kremaste unutra, hrskave spolja

1

Nema ništa lepše nego kad kuća zamiriše na sveže kuvani fil od vanile, a nepca osete savršen spoj kremaste teksture i hrskavog testa

foto: Shutterstock / djphotographics
foto: Shutterstock / djphotographics

Princes krofne važe za jedan od najlepših domaćih kolača. Rado ga jedu i deca i odrasli, a ono što je kod njih posebno jeste kremasta tekstura fila od vanile iskombinovana sa ukusnim testom koje je šupljikavo i hrskavo.

 

Kada ih zagrizete osetićete simfoniju ukusa, pa će vam biti veoma teško da nakon samo jedne stanete. Nestaće sa tanjira mnogo brže nego što ste ih napravili, a onda će vaši ukućani tražiti iznova i iznova da ih pravite.

 

 

Evo šta je potrebno za najleopše prines krofne. 

 

Sastojci:

 

Testo:

 

  • 2 čaše vode
  • 140 g ulja
  • 220 g mekog brašna
  • 6 jaja

 

Fil:

 

  • 800 g mleka
  • 8 kašika šećera
  • 3 pudinga od vanile
  • 100 g putera
  • 1 kesica šlaga

 

Princes krofne
foto: Shutterstock / djphotographics

 

Priprema:

 

U šepru staviti vodu da provri, pa lagano izmešati i dodati ulje i 220 g mekog brašna, pa skinuti sa vatre. Ostaviti da se testo ohladi, a zatim uz stalno mešanje dodavati jedno po jedno jaje. Kada se formira glatko testo kašičicom vaditi krofne veličine manjeg oraha i ređati u podmazan pleh. Između krofni treba da bude dosta razmaka jer će one tokom pečenja porasti. 

 

Krofne se brzo ispeku, dovoljno im je između 15 i 20 minuta. Izvadite ih iz pleha i ostavite da se ohlade, a onda ih presecite na pola i filujte.

 

Fil:

 

800 g mleka prokuvati sa 8 kašika šećera i dodati puding od vanile. Mešati dok se ne dobije lepa kremasta smesa, a onda skinuti sa vatre. Nakon što se prohladi dodati umućen puter. Umutiti šlag pa sve sjediniti. 

 

Filovati krofne, a nakon toga posuti sa malo prah šećera. 

 

 

 

 

 

makonda-tracker