nezaobilazni deo zimnice

Stare ruske domaćice su sačuvale tajnu: Napravite ljutenicu po tradicionalnom receptu i uživajte kao pravi gurman

0

Bliži nam se period spremanja zimnice, a nemoguće je zamisliti je bez paprika i ajvara, ali i čuvene ljutenice koju mnogi obožavaju.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Čini vam se da još uvek ima vremena do spremanja zimnice, ali zapravo bliže je nego što mislite. Pravi gurmani obožavaju ljutenicu koja ima fenomenalan ukus i savršena je kao prilog.

 

Postoje razni recepti, verovatno se razlikuju i od kraja do kraja, ali samo je jedan tradicionalni ruski po kom ćete dobiti pravi ukus ljutenice i uvek ćete je iznova praviti sve bolju i bolju.

Sastojci:

 

  • 4 crvene paprike
  • 2 glavice belog luka
  • 4 ljute papričice
  • 250 ml ulja
  • 250 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 70 g šećera
  • 2 kašike sirćeta

 

Priprema:

 

Očistite papriku od semenki i isecite je na deblje štapiće, a aluminijumsku foliju premažite uljem i stavite u pleh u kom ćete posle peći. Poređajte iseckanu papriku i stavite preko drugi deo folije, pa pecite oko pola sata na 200 stepeni.

 

Ljute papričice pripremite tako što nećete sklanjati semenke, već samo peteljke i isecite na manje komade. Sameljite zajedno sa belim lukom tako da bude što sitnije.

U šerpicu sipajte so, vodu, šećer i ulje, pa dodajte dobijenu smesu sa belim lukom, pa promešajte sve zajedno i kuvajte na umerenoj vatri. Kad provri, sipajte sirće i ostavite da se krčka još pet minuta. Kada je paprika iz rerne pečena, poređajte je u teglu, pa zalijte smesom iz šerpice do vrha. Zatvorite poklopac, pa okrenite teglu naopako i ostavite tako dok se ne ohladi.

 

Čuvajte ljutenicu na tamnom i hladnom mestu, a kad je otvorite, obavezno držite u frižideru.

 

 

makonda-tracker