Bliži nam se period spremanja zimnice, a nemoguće je zamisliti je bez paprika i ajvara, ali i čuvene ljutenice koju mnogi obožavaju.
![foto: Youtube Printscreen](/data/images/2022/08/24/12/344266_ljutenicazimnica_ff.jpg?ver=1661337873)
Čini vam se da još uvek ima vremena do spremanja zimnice, ali zapravo bliže je nego što mislite. Pravi gurmani obožavaju ljutenicu koja ima fenomenalan ukus i savršena je kao prilog.
Postoje razni recepti, verovatno se razlikuju i od kraja do kraja, ali samo je jedan tradicionalni ruski po kom ćete dobiti pravi ukus ljutenice i uvek ćete je iznova praviti sve bolju i bolju.
Sastojci:
- 4 crvene paprike
- 2 glavice belog luka
- 4 ljute papričice
- 250 ml ulja
- 250 ml vode
- 1 kašičica soli
- 70 g šećera
- 2 kašike sirćeta
Priprema:
Očistite papriku od semenki i isecite je na deblje štapiće, a aluminijumsku foliju premažite uljem i stavite u pleh u kom ćete posle peći. Poređajte iseckanu papriku i stavite preko drugi deo folije, pa pecite oko pola sata na 200 stepeni.
Ljute papričice pripremite tako što nećete sklanjati semenke, već samo peteljke i isecite na manje komade. Sameljite zajedno sa belim lukom tako da bude što sitnije.
U šerpicu sipajte so, vodu, šećer i ulje, pa dodajte dobijenu smesu sa belim lukom, pa promešajte sve zajedno i kuvajte na umerenoj vatri. Kad provri, sipajte sirće i ostavite da se krčka još pet minuta. Kada je paprika iz rerne pečena, poređajte je u teglu, pa zalijte smesom iz šerpice do vrha. Zatvorite poklopac, pa okrenite teglu naopako i ostavite tako dok se ne ohladi.
Čuvajte ljutenicu na tamnom i hladnom mestu, a kad je otvorite, obavezno držite u frižideru.