Bliži nam se period spremanja zimnice, a nemoguće je zamisliti je bez paprika i ajvara, ali i čuvene ljutenice koju mnogi obožavaju.
Čini vam se da još uvek ima vremena do spremanja zimnice, ali zapravo bliže je nego što mislite. Pravi gurmani obožavaju ljutenicu koja ima fenomenalan ukus i savršena je kao prilog.
Postoje razni recepti, verovatno se razlikuju i od kraja do kraja, ali samo je jedan tradicionalni ruski po kom ćete dobiti pravi ukus ljutenice i uvek ćete je iznova praviti sve bolju i bolju.
Sastojci:
- 4 crvene paprike
- 2 glavice belog luka
- 4 ljute papričice
- 250 ml ulja
- 250 ml vode
- 1 kašičica soli
- 70 g šećera
- 2 kašike sirćeta
Priprema:
Očistite papriku od semenki i isecite je na deblje štapiće, a aluminijumsku foliju premažite uljem i stavite u pleh u kom ćete posle peći. Poređajte iseckanu papriku i stavite preko drugi deo folije, pa pecite oko pola sata na 200 stepeni.
Ljute papričice pripremite tako što nećete sklanjati semenke, već samo peteljke i isecite na manje komade. Sameljite zajedno sa belim lukom tako da bude što sitnije.
U šerpicu sipajte so, vodu, šećer i ulje, pa dodajte dobijenu smesu sa belim lukom, pa promešajte sve zajedno i kuvajte na umerenoj vatri. Kad provri, sipajte sirće i ostavite da se krčka još pet minuta. Kada je paprika iz rerne pečena, poređajte je u teglu, pa zalijte smesom iz šerpice do vrha. Zatvorite poklopac, pa okrenite teglu naopako i ostavite tako dok se ne ohladi.
Čuvajte ljutenicu na tamnom i hladnom mestu, a kad je otvorite, obavezno držite u frižideru.