oblačići na tanjiru

Brze domaće KROFNE IZ RERNE: Bez kapi ulja, mekše od oblaka i TAKO SLASNE (RECEPT)

0


Ukoliko stalno odlažete pripremu krofni zbog prženja u dubokom ulju, ovaj recept će vam biti od koristi

foto: sherlesi/Shutterstock
foto: sherlesi/Shutterstock

Sočne, mekane i izdašne – krofne spadaju u omiljena domaća peciva.


Pored toga što većini bude uspomene na jutra kod bake i miris domaćinstva, one su zasitne, jednostavne za pripremu i savršen način da započnemo dan.

 

Međutim, zbog previše ulja koje se koristi pri prženju u tiganju mnogi ih izbegavaju, a ako se odlučite za krofne iz rerne, nema razloga da ih ne napravite već danas.

 

Sastojci:
(za dva pleha)

 

  • 1 kesica suvog kvasca
  • 700-900 grama brašna
  • 4 jajeta
  • 300 mililitara jogurta
  • 200 mililitara vode
  • 150 grama šećera
  • 100 grama šećera za posipanje
  • cimet po ukusu
  • 150 grama margarina (ostavite jednu kašiku sa strane)


Priprema

 

Krofne
foto: Shutterstock

U mlakoj vodi razmutite kvasac sa kašikom šećera, pa pospite brašnom, pokrijte i ostavite da nadođe. Posle pet do deset minuta, sipajte brašno, jaja i jogurt, otopljen margarin i šećer, pa varjačom sve dobro sjedinite i ostavite da odstoji pola sata do sat.


Potom prebacite na pobrašnjenu površinu, dobro premesite, pa razvucite testo na debljinu od oko jednog do jednog i po centimetra.


Vadite čašom krofne i ređajte ih u pleh koji je prethodno premazan margarinom ili obložen pek-papirom. Ne približavajte krofne previše jednu drugoj jer će porasti u rerni, pa bi mogle da se zalepe.


Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čim bude gotovo, premažite otopljenim margarinom (iz jedne kašike koju ste odvojili sa strane na početku pripreme), pa pospite šećerom i cimetom.

 

 

makonda-tracker