idealan ručak za dva dana

Nešto ukusnije odavno niste probali: Rolovano pile sa šunkom i kačkavaljem brzinski nestaje sa tanjira (RECEPT)

0

Ukoliko imate goste ili želite da napravite ručak za dva dana rolovano pile je pravi izbor za vas

foto: Shutterstock / NatalyaBond
foto: Shutterstock / NatalyaBond

Mnoge domaćice muku muče kada je svakodnevno spremanje ručka u pitanju. Najbolji je onaj ručak koji može i za sutra, a ako želite jedan takav zapišite ovaj recept.

 

Rolovano pile je veoma ukusno, jer ima sastojke koji mirisom i ukusom osvajaju već na prvi zalogaj. Videćete, čim ga stavite na trpezu, nestaće kao rukom odneseno.

 

 

Vaši gosti će tražiti repete, a vi ćete biti ponosni na svoje umeće.

 

Potrebno je:

 

  • 1 veliko pile
  • 250 g šunke
  • 250 g kačkavalja
  • 100 g slanine pančete
  • 100 g senfa
  • začini po želji

 

Priprema:

 

Uzeti celo pile, položiti ga na dasku za sečenje, pa ga otkoštiti. Najlakši način je da presečete leđa, i polako odvojite kosti s tog dela, a onda pažljivo izvadite kosti iz bataka, karabataka i ostlih delova pileta.

 

Trudite se da ga ne isečete na delove, već da koža ostane cela što više kako biste ga kasnije lakše urolali.

 

Nakon što ste pažljivo izvadili sve kosti iz pileta uzmite tučak za meso i dobro izlupajte tako da dobijete glatku površinu. Ako vam je negde rupa odsecite parče od belog mesa i popunite je.

 

Rol piletina
foto: Shutterstock / lorenzo_graph

 

Potom meso premažite solju, vegetom i drugim začinima koje volite. Potom namažite senf, pa ređajte šunku. Preko šunke slaninicu isečenu tanko na kriške. Preko slanine narendajte kačkavalj i pažljivo krenite da rolate pile.

 

Kada završite sa rolanjem uzmite čačkalice i njima zategnite krajeve kako sadržaj tokom pečenja ne bi iscureo. Ako imate mesarski konac možete i njega da iskoristite i oko celog pileta ga stavite, tada se sigurno neće otvoriti tokom pečenja.

 

 

U pleh stavite pek papir i uključite rernu na 220 stepeni. Stavite pile da se peče oko 2 sata. Odozgo treba da bude rumena korica. 

 

Nakon pečenja kada se malo prohladi skinite čačkalice i konac ako ste stavili i pažljivo isecite na kriške. Najbolje je neku srednju debljinu da se ne bi raspadalo.

 

Ukoliko volite pečeni krompir, na pola pečenja pileta isecite krompir na krupnije kriške i dodajte pored pileta. Dobićete kompletan i ukusan obrok, a vaši ukućani će uživati. 

 

 

 

makonda-tracker