Odlična ideja za brz doručak ili večeru – ukusnije od uštipaka, a vrlo zasitno
Domaće pitice uvek su dobar izbor za doručak ili večeru, odlično idu uz jogurt, a prave se vrlo jednostavno.
Međutim, i od jednostavnog ima jednostavnije, a to su ove superbrze pituljice iz tiganja! Sve što je potrebno jeste da napravite kvalitetno testo i dobro ga razvučete, nafilujete bogato i čeka vas izvanredan obrok.
Sastojci:
- 100 mililitara vode
- pola kašičice soli
- 150 grama brašna + 30 grama
- 50 grama gustina
- 30 grama peruški mladog luka
- 50 grama sira
- prstohvat praška za pecivo.
- 20 grama putera
- ulje za prženje
Priprema
U dublju činiju sipajte vodu i so, pa razmutite i dodajte brašno. Dobro umutite tako da dobijete fino testo, pa umesite prstima. Napravite loptu od testa, pa poklopite da odstoji 10 minuta.
Zatim podelite loptu na četiri dela i svaki deo premesite i oblikujte novu lopticu. Ponovo poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta.
Iseckajte sitno peruške mladog luka i izrendajte sir.
U jednoj činiji pomešajte 30 grama brašna i gustin, promešajte, pa pobrašnite radnu površinu.
Spljeskajte lopticu od testa, pa je razvucite oklagijom što tanje dok ne dobijete okrugle "kore" od testa. Kad razvučete sve loptice, ređajte "kore" jednu na drugu, s malo brašna između njih. Razvucite ih sve zajedno.
Dobićete vrlo tanke "kore", koje potom treba da odvojite jedne od drugih. Premažite koru puterom, pospite peruškama luka i sirom, pa je umotajte (uz premazivanje puterom, da se lepo zalepi) tako da punjenje ne ispada. Ponovite to sa svim korama.
Pržite u podmazanom tiganju, na srednjoj temperaturi po dva minuta s obe strane.
Pogledajte pripremu.