JEFTINA A VRLO KORISNA NAMIRNICA

Najsnažniji borac protiv raka: Mladi luk može da spreči ovih 5 opasnih bolesti!

0

On je jedna od najzdravijih namirnica i zato treba svakog dana da se nađe na vašoj trpezi

foto: Shutterstock / Timmary
foto: Shutterstock / Timmary

Mladi luk sprečava pojavu i razvoj raka, reguliše nivo šećera u krvi i čisti krvne sudove. Pripada porodici Allium, kao i crveni, beli luk, praziluk i vlašac.

 

Njegov uzgoj je počeo još pre 5.000 godina na području središnje Azije i smatra se jednom od prvih poljoprivrednih kultura na svetu.

 

 

Tokom prolećnih meseci ova namirnica predstavlja pravi specijalitet i ne samo to. On nam pomaže da se izborimo sa mnogim bolestima.

 

Mladi luk je riznica važnih nutrijenata, sadrži značajne količine vitamina A i C, a posebno se izdvaja po visokom nivou vitamina K. Tu su još i vitamin E te vitamini grupe B - tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9).

 

Praziluk
foto: Profimedia

Od minerala sadržanih u mladom luku ističu se kalijum, kalcijum, natrijum, železo, fosfor, sumpor, magnezijum, hrom kao i neki vredni, a ređe prisutni u svakodnevnim namirnicama, poput selena, mangana, fluora i kobalta.Kvercetin je još jedan dragoceni sastojak mladog luka.

 

Kao i većina drugih namirnica, mladi luk u sirovom obliku ima daleko veće nutritivne vrednosti i snažnije delovanje nego termički obrađen.Malene bele glavice mladog luka svi naprosto obožavaju.Ali, apsolutno se ne sme zanemariti njegovo zeleno lišće, u narodu poznato kao pero mladog luka.

 

Mladi luk
Mladi lukfoto: Shutterstock/ami mataraj

 

Lekovito delovanje mladog luka

 

1. Čuva zdravlje očiju

 

Mladi luk sadrži karotenoide, uključujući vitamin A, lutein i zeaksantin koji igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Usled nedostatka vitamina A mogu se razviti ulkus rožnjače, noćno slepilo kao i drugi poremećaji vida.

 

2. Brine o kostima i zubima

 

Istraživanja su potvrdila da uvođenje mladog luka u ishranu može biti od velike koristi za zdravlje kostiju. Vitamin K je obilno prisutan u ovom povrću i pomaže telu u iskorišćavanju kalcijuma, minerala koji je preko potreban za održavanje gustine kostiju.

 

3. Održava zdravlje srca i krvnih sudova

 

Tvari sadržane u mladom luku pospešuju cirkulaciju, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka te sprečavaju začepljenje krvnih sudova i trombozu. Za zdravlje krvnih sudova posebno su značajni sumporni spojevi iz mladog luka koji mogu sprečiti kardiovaskularne bolesti, visoki krvni pritisak, srčani infarkt i moždani udar.

 

Mladi luk
Mladi lukfoto: Shutterstock / Mironov Vladimir

 

4. Snižava povišen nivo šećera u krvi

 

Hrom prisutan u mladom luku ima niz zdravstvenih koristi, a samo jedna od njih je prevencija i kontrola dijabetesa.Medicinski stručnjaci veruju da je upravo nedostatak hroma u telu povezan s pojavom tzv. sindroma X (sindrom inzulinske rezistencije) a time i s povećanim rizikom od dijabetesa.

 

5. Sprečava rak

 

Odavno je poznato da mladi luk doprinosi smanjenju rizika od razvoja raka. Sumporni spojevi sadržani u mladom luku smatraju se zaslužnima za prevenciju raka, zahvaljujući svojim snažnim protuupalnim svojstvima.

 

Takođe, brojne studije su pokazale da kvercetin i drugi flavonoidi sadržani u luku takođe imaju snažno antikancerogeno delovanje. Oni mogu smanjiti stvaranje slobodnih radikala, poznatih krivaca za pojavu raka.

 

 

makonda-tracker