RECEPT

Da li ste probali brašno KOJE SE SAMO DIŽE? Kad ga jednom napravite ono će biti vaš adut za KIFLICE, MEKIKE, LISTIĆE

0

Iskusne domaćice znaju mnoge trikove, a ovo je jedan koji ljubomorno čuvaju u svojim sada već požutelim sveskama i kuvarima 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Svakoj domaćici se ponekad desilo da krene da pravi krofne, uštipke ili neku drugu pikanteriju od testa, a da tek onda shvati da nema kvasac.

 

I tada nastaje nervoza, odlazak u prodavnicu ili pak odustajanje od pravljenja. Ukoliko se i vama to desilo onda sigurno niste znali da i sami možete, bez kvasca, da napravite brašno koje samo narasta. 

 

Testo
foto: Shutterstock / Iaroshenko Maryna

 

Evo šta vam je potrebno za jednu meru krofini, na primer:

 

  • 140g običnog brašna 
  • kašičica i po praška za pecivo ili pola kašičice sode bikarbone

 

I to je sve.

 

 

E sada kada znate kako da napravite brašno koje samo narasta dajemo vam i jedan recept za starinske krofne od samo dva sastojka kojima niko neće moći da odoli.

 

  • šolja brašna (koje se samo diže)
  • običan jogurt

 

Priprema:

 

Sastojke pomešajte, sipajte u kalup, koji možete da napravite i od obične plastične kese. Probušite kesu na jednom ćošku i polako sipajte malo po malo testa u vrelo ulje. 

 

Kada se isprže, krofnice prenesite na ubrus da upiju dodatnu masnoću, pa umuljajte u šećer.

 

Sve je brzo gotovo, a onda sledi uživanje u savršenom ukusu i mirisu. 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker