prste da poližete!

Mekše od pamuka, mirisnije od pune pekare: NAJSLASNIJE KIFLICE NA SVETU prave se ovako (RECEPT)

0

Odaberite samo želite li slatko ili slano punjenje i svaki zalogaj biće rajsko iskustvo jer ove kiflice su neverovatno mekane i tako slasne!

foto: Miljan Zivkovic/Shutterstock
foto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Ako tragate za ukusnim receptom za doručak, večeru ili užinu koja će vam sigurno napuniti stomak i brzo vas zasititi, a jednostavno obožavate đakonije od testa, ove kiflice će nadmašiti vaša očekivanja.

 

U zavisnosti od toga želite li slatko ili slano punjenje, sami odaberite fil i pratite recept korak po korak i nema šanse da omanete ― dobićete pecivo čiji se ukus pamti!

Sastojci


Za testo:

 

  • 750 grama mekog brašna
  • 7 kašika ulja
  • 10 kašika otopljene svinjske masti
  • pola litra toplog mleka
  • pola litra tople vode
  • 40 grama kvasca
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • punjenje po želji: sitan sir, džem, čokoladni krem (naš savet: probajte ovaj božanstven domaći krem od kokosa)...

 

Za premazivanje:

 

  • 1 žumance
  • so, susam, kim, suncokretove semenke...

 

Priprema


Umutiti kvasac u malo mlake vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Potom dodati mlako mleko, šećer i ulje, pa postepeno dodavati brašno i so, pa dobro promešati varjačom. Dodavati brašno po potrebi. Zamesiti i poklopiti i staviti na toplo mesto da nadođe 20-30 minuta.


Potom prebaciti testo na radnu površinu i podeliti na dvadesetak lopti. Razviti jednu oklagijom što je tanje moguće, premazati svinjskom mašću, ostaviti pet minuta da malo upije, pa iseći na koliko kiflica želite. U ovom delu namazati fil i motati kiflice.


Ređati kiflice u pleh, podmazan ili obložen pek-papirom, pa premazati četkicom umočenom u žumance i posuti solju, kimom, susamom i/ili semenkama.


Ostaviti tako još dvadesetak minuta da nadođe, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnožutu nijansu.

 

 

makonda-tracker