Odaberite samo želite li slatko ili slano punjenje i svaki zalogaj biće rajsko iskustvo jer ove kiflice su neverovatno mekane i tako slasne!
Ako tragate za ukusnim receptom za doručak, večeru ili užinu koja će vam sigurno napuniti stomak i brzo vas zasititi, a jednostavno obožavate đakonije od testa, ove kiflice će nadmašiti vaša očekivanja.
U zavisnosti od toga želite li slatko ili slano punjenje, sami odaberite fil i pratite recept korak po korak i nema šanse da omanete ― dobićete pecivo čiji se ukus pamti!
Sastojci
Za testo:
- 750 grama mekog brašna
- 7 kašika ulja
- 10 kašika otopljene svinjske masti
- pola litra toplog mleka
- pola litra tople vode
- 40 grama kvasca
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- punjenje po želji: sitan sir, džem, čokoladni krem (naš savet: probajte ovaj božanstven domaći krem od kokosa)...
Za premazivanje:
- 1 žumance
- so, susam, kim, suncokretove semenke...
Priprema
Umutiti kvasac u malo mlake vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Potom dodati mlako mleko, šećer i ulje, pa postepeno dodavati brašno i so, pa dobro promešati varjačom. Dodavati brašno po potrebi. Zamesiti i poklopiti i staviti na toplo mesto da nadođe 20-30 minuta.
Potom prebaciti testo na radnu površinu i podeliti na dvadesetak lopti. Razviti jednu oklagijom što je tanje moguće, premazati svinjskom mašću, ostaviti pet minuta da malo upije, pa iseći na koliko kiflica želite. U ovom delu namazati fil i motati kiflice.
Ređati kiflice u pleh, podmazan ili obložen pek-papirom, pa premazati četkicom umočenom u žumance i posuti solju, kimom, susamom i/ili semenkama.
Ostaviti tako još dvadesetak minuta da nadođe, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 220 stepeni dok ne dobiju lepu zlatnožutu nijansu.