Ako više ne znate šta da doručkujete, pita sa prazilukom bi mogla da bude dobra ideja!
![foto: Shitterstock / OlgaBombologna](/data/images/2022/04/21/13/338302_shutterstock-1873773625_ff.jpg?ver=1650541373)
Jedan od najvećih hrišćanskih praznika je pred nama, ali pre njega dolazi Veliki petak. Tog dana svi vernici poste, pa se domaćice trude da svojim ukućanima pripreme ukusne i lepe posne obroke.
Jedno od jela koja svojim ukusom mogu da pariraju čak i pikantrijama sa mesom svakako je pita sa prazilukom. Ako vaši ukućani vole ovo ukusno i zdravo povrće sada je pravo vreme da probate jedan sjajan recept.
Domaćice koje su je pravile kažu da je bukvalno za tren oka nestala sa stola. Probajte.
Potrebno je:
- 500 g praziluka
- 150 g pirinča ili kus kusa
- 100 ml mineralne vode
- 100 ml ulja, 75 ml za prženje 25 ml za prelivanje kora
- 500 g kora za pitu
- so, biber, suvi začin po ukusu
- šargarepa
![Pita sa prazilukom](/data/images/2020/12/13/15/312601_131109245-813527662820396-1578450919536537599-n_ff.jpg?ver=1650541471)
Priprema:
Pirinač operite a potom stavite da se skuva. Ukoliko volite kus kus, on je još bolja opcija. Kraće se kuva i pita od njega bude konzistentnija.
Nakon što ste prirpremili pirinač ili kus kus, uzmite tiganj sipajte nekoliko kašika ulja. Praziluk isecite na što tanje kolutove i propržite ga na blagoj vatri.
Dodajte jednu narendanu šargarepu i nju propržite zajedno sa prazilukom. Kada omekša, dodajte pirinača ili kus kus i začine.
Napravite u šolji preliv od kisele vode i ulja. Potom jednu koru poprskati sa njim, pa razbacajte fil svuda po kori, pa stavite i drugu koru preko, poprskajte i nju sa smesom od kisele vode i ulja i isto uraditi sa filom.
Postupak ponoviti i sa trećom korom. Uvijte pitu u rolat, stavite u pleh, i pecite oko pola sata na 220 stepeni.