Ako više ne znate šta da doručkujete, pita sa prazilukom bi mogla da bude dobra ideja!

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika je pred nama, ali pre njega dolazi Veliki petak. Tog dana svi vernici poste, pa se domaćice trude da svojim ukućanima pripreme ukusne i lepe posne obroke.
Jedno od jela koja svojim ukusom mogu da pariraju čak i pikantrijama sa mesom svakako je pita sa prazilukom. Ako vaši ukućani vole ovo ukusno i zdravo povrće sada je pravo vreme da probate jedan sjajan recept.
Domaćice koje su je pravile kažu da je bukvalno za tren oka nestala sa stola. Probajte.
Potrebno je:
- 500 g praziluka
- 150 g pirinča ili kus kusa
- 100 ml mineralne vode
- 100 ml ulja, 75 ml za prženje 25 ml za prelivanje kora
- 500 g kora za pitu
- so, biber, suvi začin po ukusu
- šargarepa

Priprema:
Pirinač operite a potom stavite da se skuva. Ukoliko volite kus kus, on je još bolja opcija. Kraće se kuva i pita od njega bude konzistentnija.
Nakon što ste prirpremili pirinač ili kus kus, uzmite tiganj sipajte nekoliko kašika ulja. Praziluk isecite na što tanje kolutove i propržite ga na blagoj vatri.
Dodajte jednu narendanu šargarepu i nju propržite zajedno sa prazilukom. Kada omekša, dodajte pirinača ili kus kus i začine.
Napravite u šolji preliv od kisele vode i ulja. Potom jednu koru poprskati sa njim, pa razbacajte fil svuda po kori, pa stavite i drugu koru preko, poprskajte i nju sa smesom od kisele vode i ulja i isto uraditi sa filom.
Postupak ponoviti i sa trećom korom. Uvijte pitu u rolat, stavite u pleh, i pecite oko pola sata na 220 stepeni.