RECEPT

POSNA PITA koja osvaja ukusom: BOLJA je od KROMPIRUŠE, brzo se pravi, još brže NESTAJE SA TANJIRA

1

Ako više ne znate šta da doručkujete, pita sa prazilukom bi mogla da bude dobra ideja!

foto: Shitterstock / OlgaBombologna
foto: Shitterstock / OlgaBombologna

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika je pred nama, ali pre njega dolazi Veliki petak. Tog dana svi vernici poste, pa se domaćice trude da svojim ukućanima pripreme ukusne i lepe posne obroke.

 

Jedno od jela koja svojim ukusom mogu da pariraju čak i pikantrijama sa mesom svakako je pita sa prazilukom. Ako vaši ukućani vole ovo ukusno i zdravo povrće sada je pravo vreme da probate jedan sjajan recept.

 

 

Domaćice koje su je pravile kažu da je bukvalno za tren oka nestala sa stola. Probajte.

 

Potrebno je:

 

  • 500 g praziluka
  • 150 g pirinča ili kus kusa
  • 100 ml mineralne vode
  • 100 ml ulja, 75 ml za prženje 25 ml za prelivanje kora
  • 500 g kora za pitu
  • so, biber, suvi začin po ukusu
  • šargarepa

 

Pita sa prazilukom
Pita sa prazilukomfoto: Bakina kuhinja

 

Priprema:

 

Pirinač operite a potom stavite da se skuva. Ukoliko volite kus kus, on je još bolja opcija. Kraće se kuva i pita od njega bude konzistentnija.

 

Nakon što ste prirpremili pirinač ili kus kus, uzmite tiganj sipajte nekoliko kašika ulja. Praziluk isecite na što tanje kolutove i propržite ga na blagoj vatri.

 

Dodajte jednu narendanu šargarepu i nju propržite zajedno sa prazilukom. Kada omekša, dodajte pirinača ili kus kus i začine.

 

Napravite u šolji preliv od kisele vode i ulja. Potom jednu koru poprskati sa njim, pa razbacajte fil svuda po kori, pa stavite i drugu koru preko, poprskajte i nju sa smesom od kisele vode i ulja i isto uraditi sa filom.

 

Postupak ponoviti i sa trećom korom. Uvijte pitu u rolat, stavite u pleh, i pecite oko pola sata na 220 stepeni.

 

 

makonda-tracker