praznik

Danas slavimo LETNJU SVETU PETKU: Žene ne bi trebalo da mese hleb i čiste kuću, a devojčicama se oblače haljine

0

Iako se u crkvenom kalendaru ne obeležava kao crveno slovo, vernici ga obeležavaju.

foto: FILIP PLAVČIĆ
foto: FILIP PLAVČIĆ

Na današnji dan pravoslavna crkva i vernici proslavljaju letnju Svetu Petku, praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, poznatoj po imenu Petka Trnova.

 

Rođena je oko stote godine pre nove ere, u porodici hrišćana - grčkog porekla, na Veliki Petak, te je na osnovu toga dobila ime. Čitavog života je živela crkvenim načinom života, a nakon što su joj roditelji preminuli, počela je da propoveda Jevanđelje širom Sicijlije, narod je približavala Hristu, a potom i pomagala gladnim i bolesnim ljudima.

 

Paraskeva, Sveta Petka
foto: Youtube screenshot

 

Usled pripovedanja i vere u vreme vladavine cara  Antonina, bila je mučena i posečenja mačem. Paraskevine mošti prenesene su u kasnije u Carigrad.

 

Današnji praznik se smatra da je posvećem ženama, naročito na našem podneblju, iako se ne obeležava kao crveno slovo, Ne bi trebalo da se obavljaju teški poslovi po kući, a i na njivi.

 

Verovanja kažu da na danas ne bi trebalo prati veš, mesiti hleb, raditi ručne poslove, kako damama ne bi trnule ruke tokom godine. Devojka mogu brati cveće i unositi ih u dom, kako bi vladala sloga, dok devojčice oblače haljine zbog sreće u životu.

 

 

 

 

 

makonda-tracker