Mnogi vam neće verovati ako im kažete da vam je za pripremu slane torte potrebno samo 15 minuta, ali to je istina bar što se tiče ovih torti
Poenta je samo napraviti pravu meru i slagati i ukrašavati torte. Igrajte se i uživajte u pripremi posne gozbe.
Donosimo vam pet fenomenalnih recepata za posne slane torte:
Slana tost torta
Potrebno je: 1 pakovanje tost hleba; 1 konzerva tunjevine (180 g); 1 kašika senfa; 1 kašičica posnog majoneza; 1 narendani kiseli krastavčić; voda od kiselih krastavčića; 300 g ajvara.
Priprema: Tost hleb blago umakati u vodu od kiselih krastavčića i ređati na duguljastu tacnu. U prvi red poređati 4 tosta po dužini tacne. Preko tosta premazati polovniu pripremljenog ajvara, pa ređati sledeći red tosta. Pomešati tunjevinu, senf, posni majonez i krastavčiće, pa polovinom ove mase premazati tost. Poređati sledeći red tosta pa ga premazati ostatkom ajvara.
Preko poređati poslednji red tosta pa celu tortu premazati ostatkom fila sa tunjevinom.
Posna torta od spanaća
Potrebno za tri kore: 23 kašike brašna; 200 gr barenog spanaća; 1 dl ulja; 1 dl kisele vode; 1 dl piva; 1 kesica praška za pecivo; so.
Za fil je potrebno: 200g posnog majoneza; 150 g barenog pirinča; 100 g margarina; 4 kisela krastavčića; 2 kašike senfa; 50 g pečenog susama (za dekoraciju torte); biber, so , peršun.
Kora: U posudu za mešenje sipajte 20 kašika brašna pomešanih sa praškom za pecivo. Dodajte ulje, kiselu vodu i pivo pa umesite testo. Zatim dodajte sitno seckan bareni spanać i so po ukusu pa još malo mesite testo. Testo podelite na 3 jednaka dela.
Pecite kore u papirom za pečenje obloženom četvrtastom plehu. Gotove kore ostavite da se malo prohlade pa ih filujte sledećim filom.
Fil: Margarin penasto umutite pa mu dodajte majonez, senf, dobro oceđen bareni pirinač, seckan peršun i seckane krastavčiće, začinite po ukusu i sve još malo mutite da se sjedini. Filujte svaku koru , a odozgo pospite pečeni susam.
Bogata posna torta sa šampinjonima
Potrebno je: 1 pakovanje kora za rozen tortu; 1/2 margarina; 150 g ajvara
150gr. posnog dimljenog kačkavalja ili tofu sira; 300 g šampinjona; 4-5 kašika spanaća; 6 kašika gustina.
Postupak pripreme: Skuvati 1/2l vode sa 6 kašika gustina i malo soli. Kada se prohladi umutiti 1/2 margarina i podeliti na tri dela. U prvi deo dodati 150 g ajvara, u drugi deo dodati 150 g rendanog kačkavalja i u treći deo dodati 300 g šampinjona.
Posebno skuvati 4-5 kašika spanaća i pomešati sa malo brašna. Ređati na sl. način: Kora - I fil, kora - II fil, kora - III fil - spanać, kora - III fil , kora - II fil, kora - I fil.
Posna torta sa krekerima
Potrebno je: 300 grama posnih krekera; 150 grama posnog margarina; 200 grama posnog majoneza; 1 kašika senfa; 2-3 kisela krastavčića; 2 kuvane šargarepe; 2 kuvana krompira; 50 grama pečenog susama; 50 grama pečenog kikirikija.
Način pripreme: Margarin umutite penasto, a onda dodajte majonez i senf pa ih zajedno dobro umutite, tako da se napravi ujednačena krema. Šargarepu, krompir i kisele krastavčiće isecite na kockice, a onda pomešajte sa umućenom kremom. Još jednom sve lepo izmešajte da se sastojci dobro sjedine.
Sada na odgovarajuću tacnu poređajte red krekera, koje ćete prethodno umakati u malo vode, kako bi brže omekli kasnije. Preko krekera poredajte red fila, pa dalje ređajte krekere i fil dok ne potrošite sve.
Složenu tortu premažite jednim slojem majoneza, zatim ukrasite pečenim susamom i kikirikijem. Odložite je u frižider da se ohladi i da krekeri upiju fil. Najbolje bi bilo da torta odstoji preko noći, a biće dovoljno i nekih 2 sata.
Posna slana torta sa oblandom
Potrebno je: 3 lista oblande; 250 grama margarina; 250 grama majoneza; 50 grama senfa; 100 grama pečenog susama; Sok od 1 limuna; 2 kašike ajvara; 50 grama pečenog kikirikija; 50 grama blitve.
Način pripreme: Margarin umutite penasto a onda pomešajte sa majonezom, senfom, susamom i sokom od limuna. Dobro promešajte da se smesa ujednači, a onda je podelite na tri jednaka dela. U prvi deo dodajte ajvar, u drugi deo dodajte blitvu (prethodno obarenu), u treći deo dodajte seckani kikiriki. Sve tri smese ponaosob izmešajte da se lepo ujednače.
Sada prvi list oblande premažite smesom od ajvara, stavite drugi list oblande pa preko njega smesu od blitve, treći list oblande i njega premažite smesom od kikirikija. Ravnomerno rasporedite po celoj torti ovu poslednju smesu, a po ukusu dodajte i malo pečenog susama odozgo. Ostavite da se torta ohladi i omekne, i spremna je.