Jedna od omiljenih domaćih poslastica s Jamajke osvojila je svet, i to ne bez razloga! Ako obožavate jak ukus oraha i sira, kao i više bogatih kora, ova raskošna torta je baš za vas.
Kolibri torta je popularna torta poreklom s Jamajke, iako se obično veruje da je nastala na tlu Amerike.
Prvi put je napravljena pod imenom Doktor-ptičja torta, po nacionalnom simbolu Jamajke, kolibriju s perjanicama, koji se još zove i doktor-ptica.
Recept za ovu neverovatnu poslasticu je 1968. godine predstavljen Amerikancima, koji su poludeli za raskošnom tortom od kora i sira i popularizovali je tokom sedamdesetih kao Kolibri tortu, zahvaljujući brojnim kuvarima koji su objavljivani širom zemlje i potom prevođeni na više jezika.
Za nju je karakteristično što ima najmanje dve do tri kore, u čijoj su osnovi orasi ili lešnici, a obavezni sastojci su gnječena banana, ananas i krem sir. Iako postoje mnoge varijante ove predivne poslastice, to su osnovna pravila bez kojih nema kvalitetne torte nazvane po najmanjoj ptici na svetu.
Sastojci
Za koru:
- 450 grama brašna
- 300 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 3 jajeta
- 250 mililitara ulja
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 ½ kašičica cimeta
- 1 konzerva kompota od ananasa
- 3 zrele banane
- 150 grama seckanih oraha
Fil od sira
- 500 grama krem sira
- 230 grama omekšalog putera
- 300 grama šećera u prahu
- 3 kašičice vanilinog ekstrakta
Priprema
Zagrejte rernu na 175 stepeni i podmažite tri okrugla kalupa za pečenje i pospite brašnom. Ako nemate tri kalupa, pecite u jednom, jednu po jednu koru, iz tri puta.
U jednoj činiji pomešajte brašno sodu bikarbonu, prašak za pecivo, malo soli i cimet.
U drugoj posudi umutite mikserom jaja, šećer, ulje i vanilu, pa umešajte ananas i izgnječene banane. Potom postepeno dodajte mešavinu suvih sastojaka, uz mešanje varjačom dok ne dobijete homogenu smesu.
Na kraju dodajte orahe i dobro promešajte.
Testo podelite na tri dela, pa pecite u kalupima ili u jednom ispecite tri kore po 20 minuta.
Pečene kore izvadite i ostavite da se hlade.
Ređajte kora-fil-kora-fil-kora, pa premažite ostatkom fila celu tortu, ili šlagom, po ukusu.
Ukrasite mlevenim ili seckanim orasima ili čokoladom.