Recept

Čokolada i karamel-glazura — savršeno za SVEČANI RUČAK: Doboš torta je KRALJICA svih poslastica

0

Za doboš tortu ima nekoliko različitih načina spremanja, a ovo je jedan od najlepših i zasigurno će biti najukusnija.

 

Krem:


Cela jaja i šećer umutiti mikserom dok ne zapene i ne pobele. Kuvati na pari oko 20 minuta uz stalno mešanje. Zatim dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte na pari dok se ne otopi i poveže sa jajima. Krem pokriti prozirnom folijom i sačekati da se ohladi.


Puter koji je na sobnoj temperaturi, umutite mikserom i pomalo dodavati krem uz neprestano mućenje. Kada se krem i puter sjedine, krenite sa filovanjem.

 

Čokolada
foto: Shutterstock

Filovanje:


Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i postaviti na tanjir odgovarajuće veličine.
9 kora rasporedite po radnom stolu i na svaku rasporedite jednaku količinu krema.


Na tanjir (unutar obruča) stavite prvu koru i krem ravnomerno razmažite, popunjavajući prostor između krajeva kora i stranice obruča (jer se kore hlađenjem malo skupe, pa bi u ovom slučaju bilo najbolje koristiti podešavajući obruč ili ga ne koristiti uopšte, ja lično volim da filujem unutar obruča), pa postupak ponoviti dok ne utrošite sve kore. Zadnja kora će vam biti tačno u visini kalupa.


Tortu stavite u frižider. Nakon hlađenja skinite obruč, odlepite foliju, pa površinu torte ukrasite karamelizovanim biskvitom, a stranice umućenim čokoladnim šlag kremom.


Karamel glazura:


Otopite šećer na laganoj vatri do svetlo smeđe boje. Dodajte puter i limunov sok i ponovo vratite na laganu vatru. Desetu koru stavite na papir za pečenje i isecite na jednake trouglove. Gotov karamel prelijte preko kore i razmažite.


Savet je da se karamel pravi par sati pred dekoraciju.

 

 

makonda-tracker