Recept

Čokolada i karamel-glazura — savršeno za SVEČANI RUČAK: Doboš torta je KRALJICA svih poslastica

0

Za doboš tortu ima nekoliko različitih načina spremanja, a ovo je jedan od najlepših i zasigurno će biti najukusnija.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Doboš torta je prava poslastica za velika porodična okupljanja i iako je malo zahtevnija, nećete se pokajati.

 

Potrebno vam je malo više vremena i veštine, ali ovakva torta je vredna truda.

 

Sastojci:


Za kore (10 komada):

 

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • Po želji sitno rendana korica limuna

 

Za krem:

 

  • 5 jaja
  • 200g kristal šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200g čokolade za kuvanje
  • 200g putera

 

Za karamel glazuru:

  • 200g kristal šećera
  • 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
  • 2 kašike otopljenog putera

 

Za dekoraciju:

  • 1 kesica čokoladnog šlag krema

 

Priprema:


Kore:


Na papir za pečenje iscrtajte dva kruga prečnika 20cm.


Odvojte belanca od žumanca, za početak samo 3 jaja. Belanca umutite penasto sa prstohvatom soli, zatim dodavati kašiku po kašiku šećera do belanca ne budu čvrsta i sjajna. Smanjite brzinu miksera nakon toga i dodajte jedno po jedno žumance.


Brašno (3 kašike) direktno prosejati preko umućenih jaja, pa smesu špatulom vrlo nežno promešati dok se jaja i brašno ne povežu u lepu, glatku i jednoličnu smesu, bez grudvica.


Dobijenu smesu rasporedite u 5 krugova, u svaki po 3 kašike.
Rernu zagrejte na 160 stepeni i obratite pažnju jer kore bukvalno budu gotove za 2-3 minuta.


Gotove kore složite jednu na drugu i prekrijte krpom, a od preostala 3 jaja pripremite sledeću turu.

 

Nastavak na sledećoj strani...

 

Krem:


Cela jaja i šećer umutiti mikserom dok ne zapene i ne pobele. Kuvati na pari oko 20 minuta uz stalno mešanje. Zatim dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte na pari dok se ne otopi i poveže sa jajima. Krem pokriti prozirnom folijom i sačekati da se ohladi.


Puter koji je na sobnoj temperaturi, umutite mikserom i pomalo dodavati krem uz neprestano mućenje. Kada se krem i puter sjedine, krenite sa filovanjem.

 

Čokolada
foto: Shutterstock

Filovanje:


Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i postaviti na tanjir odgovarajuće veličine.
9 kora rasporedite po radnom stolu i na svaku rasporedite jednaku količinu krema.


Na tanjir (unutar obruča) stavite prvu koru i krem ravnomerno razmažite, popunjavajući prostor između krajeva kora i stranice obruča (jer se kore hlađenjem malo skupe, pa bi u ovom slučaju bilo najbolje koristiti podešavajući obruč ili ga ne koristiti uopšte, ja lično volim da filujem unutar obruča), pa postupak ponoviti dok ne utrošite sve kore. Zadnja kora će vam biti tačno u visini kalupa.


Tortu stavite u frižider. Nakon hlađenja skinite obruč, odlepite foliju, pa površinu torte ukrasite karamelizovanim biskvitom, a stranice umućenim čokoladnim šlag kremom.


Karamel glazura:


Otopite šećer na laganoj vatri do svetlo smeđe boje. Dodajte puter i limunov sok i ponovo vratite na laganu vatru. Desetu koru stavite na papir za pečenje i isecite na jednake trouglove. Gotov karamel prelijte preko kore i razmažite.


Savet je da se karamel pravi par sati pred dekoraciju.

 

 

makonda-tracker