Lagan, zasitan, i tako, tako ukusan — sos od slanine i tikvica za testeninu je najlepši mogući avgustovski ručak na brzinu!
Ukoliko obožavate mediteransku kuhinju i začine, jelo sastavljeno od paste, sočnih tikvica i sitno seckane slanine je baš za vas!
Sastojci:
- testenina po želji
- 2 tikvice srednje veličine
- 300 grama slanine
- 200 mililitara pavlake za kuvanje
- 1 jaje
- čen do dva belog luka
- so, biber, bosiljak, peršun, origano po ukusu
Priprema
Skuvati testeninu.
Sipajte kašiku maslinovog ulja u dublji tiganj, pa na srednjoj vatri propržite sitno i tanko seckanu slaninu. Nakon kraćeg prženja, dodaje sitno sečen beli luk i iseckanu tikvicu, pa začinite.
Ostavite da se prži dok tikvica ne omekša i ne počne da pušta vodu, pa dodajte pavlaku za kuvanje i ostavite da se krčka poklopljeno još neko vreme.
Servirati testeninu uz sočni sos od tikvica i slanine, preko kojih ćete staviti jedno prženo jaje na oko!