Torta kraljice Marije je starinska poslastica koju je pravila jedna od najvoljenijih srpskih kraljica, a recept se i dalje čuva.
Kraljica Marija Karađorđević, supruga kralja Aleksandra i majka Petra I, poslednjeg jugoslovenskog kralja, bila je jedna od omiljenih vladarki, cenjena jer je komunicirala sa "običnim" ljudima, koji su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora, obučena skromno...
Ona je za štićenike Zavoda za siromašnu decu sama pravila tortu i svake godine im ju je nosila na praznike, kako kaže priča...
Sastojci:
Za koru:
- 7 belanca
- 150 g maslaca
- kesica vanilin šećera
- 70 g brašna
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
Za fil:
- 7 žumanaca
- 150 g šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera
Za preliv:
- 150 g šećera
- 4 kašike mleka
- 150 mlevenih oraha
- 50 g maslaca
- 100 g seckanih oraha
Priprema:
U činiji umutite čvrst sneg od belanaca. Posebno umutite omekšali maslac sa šećerom, postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer, pa kada dobijete ujednačenu smesu, lagano dodajte belanca, kašiku po kašiku, sve vreme muteći.
U podmazani okrugli pleh izlijte dobijenu smesu i pecite na 180 stepeni oko dvadesetak minuta.
Za to vreme žumanca umutite sa vanilin šećerom i šećerom u prahu, pa to prelijte preko pečene kore i vratite da se suši u rerni, koju ste smanjili na 100 stepeni, oko petnaest minuta.
Da biste bili sigurni da je dobro pečena, proverite čačkalicom; ako izađe čista, torta je gotova.
Za preliv: Na umerenoj vatri rastopite šećer i maslac sa mlekom, pa na kraju dodajte mlevene orahe. Smesu prelijte preko pečene torte, a kada se ohladi, pospite ravnomerno seckanim orasima.