Pravi se jednostavno, mekana je i trećeg dana, a ukusom garantuje da će vam je redovno tražiti i ukućani i gosti
Štrudla sa orasima je mnogim generacijama omiljena poslastica. Od najstarijih do najmlađih, preukusna štrudla je slatkiš koji svi vole, a verovatno se često može naći i na vašoj trpezi. Ako to nije slučaj, ovaj recept će vas možda ubediti u suprotno...
IPAK STE ZA SLANU VARIJANTU? Isprobajte i recept za SLANU ŠTRUDLU sa šunkom i čvarcima
Za štrudlu sa orasima potrebno vam je:
1 kg brašna
1 kocka kvasca
1 kesica praška za pecivo
6 kašika šećera
5 kašika ulja
3 jajeta
2 dl vode
2 dl mleka
Za fil:
500 g mlevenih oraha
5 kašika šećera
mleka po potrebi
Priprema:
Kvasac potopite sa 2 dl mlake vode, dodajte 2 kašike šećera i ostavite da kisne. Varjačom umutite jaja, dodajte preostale 4 kašike šećera, sipajte kvasac, toplo mleko, ulje i prašak za pecivo. Postepeno dodajte brašno i zamesite mekše testo. Prekrijte krpom i ostavite da naraste.
Nadošlo testo podelite na dva dela i tanko rasklagijajte.
U šerpu stavite mlevene orahe, šećer i mleka, toliko da se nakvase orasi. Neprekidno mešajte na toploj ringli, toliko da orasi odmešaju.
Filujte rasklagijano testo i uvijte u štrudle.
Stavite ih u podmazan pleh i pečite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko pola sata.