ukusno i slatko

U Jugoslaviji nije bilo slavlja bez nje: Raskošna torta DINASTIJA, slaktkiš koji SVIMA uspeva (RECEPT)

2

Volite ukusne i slatke torte, ali ne biste baš ceo dan da provedete u kuhinji praveći je? Ova poslastica je idealna, ne traži mnogo vremena i sprema se relativno lako!

foto: Peki Anna/Shutterstock
foto: Peki Anna/Shutterstock

Torta Dinastija je nastala sredinom osamdesetih godina, baš u vreme kada je bila popularna čuvena američka serija pod istim imenom, a neki kažu da je to odgovor Jugoslavije na kultnu seriju.

 

Sastojci

 

Za koru

 

  • 15 belanaca
  • 450 g šećera
  • 150 g seckanih oraha
  • 3 kašike brašna

 

Za fil:

 

  • 15 žumanaca
  • 8 dl mleka
  • 3 pudinga od vanile
  • 8 kašika šećera
  • 6 vanilin šećera
  • 200 g putera
  • 16 kašika šećera
  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 2 šlaga

 

Priprema

 

Kora

 

Ova torta je malo zahtevnija, tako da biste napravili pravu, ukusnu Dinastiju morate ispeći tri kore.

 

Stavite masni papir na pleh za pečenje i dodajte još malo ulja, kore pecite jednu po jednu, tako da ćete mutiti tri puta po pet belanaca. Šećer dodajte postepeno u smesu belanaca, prvo 150 grama, a na kraju 50 grama seckanih oraha i jednu kašiku brašna.

 

Svaka kora se peče 45 minuta na 150 stepeni.

 

Fil

 

Skuvajte sva tri pudinga sa 8 dl mleka i sačekajte da se to ohladi i stvrdne. Dok to čekate, umutite 200 g putera sa 16 kašika šećera i u to dodajte, jedno po jedno, 15 žumanaca.

 

Mutite sve dok ne dobijete glatku smesu. U to dodajte ohlađene pudinge i sve to mutite lagano mikserom. Dobijeni fil podelite na dva dela, u jedan deo dodajte 6 kesica vanil šećera, a u drugu polovinu 100g otopljene čokolade.

 

Na pripremljenu koru namažite sloj žutog, pa sloj braon fila i stavite preko sledeću koru, pa opet premažite. Na poslednju koru preko stavite šlag i vaša poslastiaca je gotova!

 

 

makonda-tracker