Za ovaj neodoljivi recept će vam trebati vremena, ali vredi svaki uloženi trud
Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
3 kašike oštrog brašna
2 kašike kakaa
1 kašika vode
Za preliv biskvita:
85 ml mleka
3 kašike ruma
Za čoko mousse kremu:
300 g crne čokolade
600 ml slatke pavlake
Za ganache glazuru:
100 ml slatke pavlake
60 g crne čokolade
Priprema:
Biskvit:
Odvojite belanca od žumanaca. Žumanca penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dok se sav šećer ne otopi i žumanca ne pobele. Potom dodajte brašno, kakao i kašiku vode i dobro promešajte mikserom. Ovu smesu ostavite sa strane, pa u drugoj posudi izmutite čvrst sneg od belanaca. Na kraju dodajte sneg od belanaca u smesu od žumanaca, i laganim pokretima dobro sjedinite varjačom ili špatulom. Sipajte smesu za biskvit u okrugli pleh prečnika 24 cm, koji ste prethodno obložili pek papirom i stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 stepeni, da se peče 20-25 minuta. Ostavite biskvit da se hladi, a za to vreme pripremite kremu.
Čoko mousse:
Sipajte 300 ml slatke pavlake u veću šerpu i zagrevajte skoro do vrenja, pa skinite sa vatre i ubacite čokoladu izlomljenu na kockice. Žicom mešajte dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete lepu glatku čokoladnu smesu. Ostavite 15 min. da se prohladi, a dotle preostalih 300 ml slatke pavlake izmutite mikserom u šlag, ali ne do kraja. Ne treba da dobijete skroz čvrst šlag već malo mekši. Dodajte ovaj šlag u prohlađenu čokoladnu smesu, i kašikom dobro sjedinite lagano mešajući da ne istisnete vazduh iz kreme, jer čokoladni mousse mora biti vazdušast.
Nastavak na sledećoj strani!