Ovo italijansko-američko jelo jedno je od najpopularnijih u Čikagu!
U pitanju je bogat recept za piletinu sa krompirom i malo graška koji vam predstavlja Lepa& Srećna.
Sastojci:
- 800 gr belog krompira
- 800 gr piletine
- 4 kašike putera
- so, biber
- sušeni origano
- 4 čena belog luka
- 200 ml bistre pileće supe
- 50 ml belog vina
- 150 gr graška
- sok od pola limua
- peršun za dekoraciju
Priprema
Oljuštiti krompir i iseći ga na krupne kriške.
Posolti i pobiberiti, posuti origanom, izmešati sa 3 kašike maslinovog ulja.
Peći u plehu povremeno protresajući na temperaturi od oko 200 C, oko pola sata.
Za to vreme, posoliti i pobiberiti piletinu, pa je začiniti origanom.
Zapeći piletinu u tiganju, s obe strane, desetak minuta. Prebaciti piletinu na tanjir.
U tiganju otopiti puter na tihoj vatri, dodati beli luk da malo pobeli, pa sipati pileću supu i vino.
Kad provri, dodati grašak, pa ravnomerno sipati preko krompira.
Dodati piletinu, spuštajući komade tako da kožica bude gore.
Peći u rerni 20-25 minuta, a poslednjih par minuta uključiti i gril da se piletina zapeče.
Napomena:
Za ovaj recept je najbolje korisiti batak i karabatak.