kolač Napoleon

Veliki osvajač: Ako vas ponude ovim slatkišem nipošto ne recite "ne"

0

Ne postoji taj koji je odoleo Napoleon kolaču. Sladokusci znaju zašto nosi ime velikog osvajača...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci za kore:

 

400 g putera

 

2 jaja

 

150 ml vode

 

650 g brašna

 

3 kašike votke ili konjaka

 

1 kašika sirćeta

 

prstohvat soli

Za krem:

 

7 žumanaca

 

6 šolja mleka (1,5 l)

 

1,5 šolja šećera

 

1 šolja (250 ml) brašna

 

1 kašika ekstrakta vanile

 

150-200 g putera

 

Priprema:

 

Za kore umutite jaja i so, pa dodajte hladnu vodu, sirće i votku. U posebnoj posudi ili u multipraktiku sjedinite brašno i puter, pa sve pomešajte sa smesom od jaja i umesite testo, piše Stvar ukusa. Testo nemojte previše mesiti da se puter u potpunosti ne bi rastopio. Dovoljno je da postane glatko i kompaktno.

 

Testo zatim podelite na 4 jednaka dela, svaki zamotajte u plastičnu foliju i spremite u frižider na 1-2 sata. Dok je testo u frižideru, napravite krem. Žumanca umutite sa šećerom i 50 ml od ukupne količine mleka. Dodajte brašno pa sve mutite mikserom ili žicom da dobijete glatku smesu bez grudvica, pa dodajte još 50 ml mleka.

 

Ostatak mleka stavite u posudu da prokuva, a kad je počelo da vri, malo po malo ga sipajte u mešavinu žumanaca i brašna, sipajte oko 3/4 kipućeg mleka. Jaja i brašno stalno mešajte pa sipajte u posudu sa ostatkom mleka i vratite na šporet da lagano krčka i da se zgusne. Neprekidno mešajte i kuvajte 2-3 minuta.

 

Neka se kraljevski duh oseti i u vašem domu: Napravite omiljeni kolač Kejt Midlton (RECEPT)

 

Na kraju u krem sipajte vanila ekstrakt, dodajte puter i sve dobro izmešajte. Ako su vam se napravile grudvice, mutite krem mikserom dok je još topao da ih razbijete. Krem prespite u posebnu posudu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

 

Rernu uključite da se greje na 200 stepeni, kore presecite na dva jednaka dela pa jednu po jednu razvaljajte u krug i pecite na okruglom kalupu za torte okrenutom naopačke, 5-7 minuta tako da dobijete osam kora. Svaku koru dok je još topla uz pomoć kalupa isecite na pravilan krug, a kao sekač vam može poslužiti i poklopac neke veće šerpe.

 

U kalupu za torte ili na tanjiru na kome ste stavili smo obruč, na dno stavite malo krema pa stavite jednu koru tako da se zalepi. Preko prve kore stavite otprilike šest kašika krema, a preko stavite drugu koru i tako dok ne potrošite sav materijal. Kad stavite poslednju, osmu koru, celu tortu premažite ostatkom krema. Ostatak kora koje su vam ostale od sečenja izmrvite i time ukrasite vrh i stranice torte, pa stavite da se dobro ohladi.

makonda-tracker