posni recept

Neizostavan je deo trpeze na Badnje veče: Jednostavan recept za najsočniji pasulj prebranac

0

Veruje se da pasulj mora biti deo vaše trpeze za Badnje veče, kako bi se ispoštovali pokojnici, pa obavezno pripremite ukusan prebranac za ovaj praznik

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Posna trpeza neizbežna je za veliki praznik kao što je Badnje veče. Jelo koje se tu obavezno nađe jeste posni pasulj prebranac, pa se pobrinite da ga na vreme skuvate kako biste u njemu uživali uz ribu.

 

 

Za dobar prebranac nije potrebno mnogo mudrolije. Najpe, operite 300 gr pasulja, pa nalijte vodom da odstoji do jutra i nabubri. Tada ga stavite da se kuva i provri. Kao što to uvek bude kada se kuva pasulj, prvu vodu ocedite, kako biste sprečili nadimanje, a zatim nalijte novu vodu, uz dve kašičice soli.

 

Pripremite kilogram do kilogram i po crnog luka (nije mnogo!). Pet glavica odvojte, iseckajte i dodajte pasulju.

 

Ostatak isecite na rebarca, prodinstajte na masti ili ulju dok ne postane zlatnožute boje.

 

Pasulj nemojte prekuvati. U izdinstani luk dodajte biber, kašiku začinske crvene paprike, možete i još, po želji, pa upržite.

 

Prebranac, Pasulj
foto: Shutterstock

 

U vatrostalnoj posudi ređajte sloj pasulja, pa luka, pa dok ne potrošite namirnice i pasulj ne bude poslednji. Ako niste pržili luk na dosta masnoće, možete svaki red pasulja zalivati s još ulja, kako bi bilo sočnije. Ovaj korak možete da izbegnete ako ne želite da bude isuviše masno.

 

Nakon poslednjeg reda pasulja, dodajte list lorbera, dva čena belog luka i još ulja po potrebi. Možete dodati i vodu u kojoj se kuvao pasulj. Odozgo staviti jedan list lorbera i dva čena belog luka. 

 

Pecite u rerni oko pola sata ili dok se fino ne zapeče.

 

 

 

makonda-tracker