tradicija

Slatka, bogata, veličanstenog ukusa: Vojvođanska česnica nije ni nalik onoj koja se pravi u ostatku Srbije (RECEPT)

3

Dok se širom naše zemlje božićna česnica priprema kao slana pogača, žitelji Vojvodine pripremaju česnicu kao slatku i suvu pitu. U oba slučaja u česnicu se stavljaju novčić ili zlatni dukat, a obe se pripremaju jednostavno

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ako pitate stanovnike većeg dela Srbije kako se priprema česnica, oni će vam dati recept za pogaču, ali otkad se česnica pravi u Vojvodini, ona je — slatka. I to slatka pita! Ona se oduvek pravila od kora i filovala voćem koje je tipično za zimske dane: orašastim plovodima poput oraha, suvim voćem poput grožđa, smokava, kajsija i šljiva, a neizostavan je i med. Ovo je najjednostavniji recept, koji će vam sigurno biti po ukusu. Birajte po svojoj želji sastojke i ne zaboravite da ubacite novčić!


Sastojci:

 

  • 1 kilogram kora (domaćih ili kupovnih)
  • 1 prašak za pecivo
  • 700-800 grama oraha (mlevenih ili seckanih, po ukusu)
  • 5 jaja
  • 500 grama šećera
  • 250 grama suvog grožđa
  • ulje po potrebi
  • mleko po potrebi


Priprema


Dobro umutite jaja. Orahe koji su ili samleveni ili iseckani ili blendani (po želji) posuti šećerom, papomešati s jajima. Suvo grožđe, koje je prethodno potopljeno u vodu da nabubri i ostavljeno da se prosuši, dodati ovoj smesi i sve dobro promešati.


Odmah odvojte tri kore sa strane.


Nauljiti tepsiju, pa poređati tri kore, uz premazivanje mlekom i uljem svake od njih. Nakon što poređate tri lista kora za pitu, stavite nadev od oraha i suvog grožđa, pa ponovo staviti tri lista. Ređajte tako dok ne potrošite sav materijal i nezaboravite u jednoj fazi stavite novčić ili dukat u nadev. Na kraju stavite tri kore koje ste na početku odvojili, pa i njih premažite mlekom i uljem.


Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 150 stepeni dok ne porumeni.
 

 

makonda-tracker