mnogima omiljena zimnica

DOBRA VEST ZA SVE LJUBITELJE: Otkrivamo zbog čega bi STALNO trebalo da jedete KISELE KRASTAVČIĆE

0

Gotovo da nema stana ili kuće u kojoj se ne krije barem jedna teglica kiselih krastavaca jer su mnogima jedna od najdražih zimnica.

kiseli krastavčići su puni vitamina i proteina
kiseli krastavčići su puni vitamina i proteinafoto: Profimedia

Osim što su vrlo ukusni, kiseli krastavci su bogati izvor minerala, sadrže proteine, prehrambena vlakna i vitamine poput vitamina C, A, B-6 i B-12, što ih čini vrlo zdravom namirnicom.

 

Uz to, sadrže i veliku količinu vode i vrlo malo masnoće pa ih možemo jesti bez straha od gomilanja neželjenih kilograma. U nastavku donosimo nekoliko odličnih razloga zašto ih treba jesti svaki dan:

Zbog svog bogatog sastava, kiseli krastavci imaju brojne pogodnosti za naše zdravlje. Tako su odlični za čuvanje jetre i za filtraciju toksina iz organizma. Takođe, štite želudac, sprečavaju nastajanje čireva, a odlični su i kod kontrole dijabetesa. Kad je u pitanju probava, ova kisela namirnica ubrzava stvaranje dobrih bakterija koje su ključan deo naše zdrave probave, te štiti telo od slobodnih radikala, nestabilnih hemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu.

 

krastavčići pomažu i u borbi protiv depresije i anksioznosti
krastavčići pomažu i u borbi protiv depresije i anksioznostifoto: Profimedia

 

Jedno istraživanje pokazalo je kako kiseli krastavci mogu pomoći i našem mozgu, posebno kod onih ljudi koji pate od depresije ili anksioznosti. Razlog za to leži u fermentisanoj hrani koja podiže nivo serotonina, hormona zaduženog za sreću.

No, nisu samo krastavci dobri za zdravlje, nego i voda u kojoj se nalaze. Naime, voda od kiselih krastavaca može pomoći pri smirivanju i prolaženju bolnih grčeva u mišićima, pa čak i u prevenciji grčeva. Ono što nije upitno jeste to da je voda od krastavaca zapravo slana voda, a iz natrijuma u soli dolaze sve dobre stvari za naše telo. 

 

 

 

makonda-tracker