Među najzdravijim namirnicama koje možete odabrati za doručak bez sumnje su ovsene pahuljice, a daleko od toga da od njih možemo da pravimo samo kaše. Pahuljice od ovsa ili zobi pružaju bezbroj mogućnosti, pa mogu da budu čak i deo bogatog i zdravog ručka.
Ovsene pahuljice obiluju vlaknima, zbog čega su sjajan izbor za bolje varenje, a dokazano je da pozitivno deluju na upalne procese, mišiće, kožu... Bogate su antioksidansima, a sadrže i cink, magnezijum, gvožđe, mangan, brojne vitamine na čelu s onima iz B kompleksa, beta-glukan, pružaju energiju i još mnogo, mnogo toga.
Zato pripremite ukusan i zdrav obrok na pazi ove namirnice i bićete oduševljeni kako osveženjem u svom jelovniku tako i efektnom obroka na svoj organizam.
Omlet s ovsenim pahuljicama
Sastojci:
- 3 cela jajeta
- 3 kašike ovsenih pahuljica
- so, biber, peršun po ukusu
- rendani kačkavalj po ukusu
Priprema
Najpre sameljite ovsene pahuljice, pa ih uz neprestano mešanje dodajte dobro umućenim jajima. Potom sipajte soli, bibera i peršuna po ukusu.
Prelijte u podmazan i zagrejan tiganj, pa na tihoj vatri pržite pet minuta, okrenite kao palačinku i pržite još pet minuta. S vremena na vreme silikonskom špatulom odvajajte od dna da se ne bi zalepilo.
Keksići s bananama
Sastojci:
- 160 grama ovsenih pashuljica
- 2 kašike mlevenog semena lana
- 1 kašičica čia semenki
- 1 celo jaje
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 velika banana
Priprema
Napravite pire od banane zadnjom stranom viljuške, pa pomešajte sa ovsenim pahuljicama. Kada se sjedini, dodajte jaje i dobro promešajte. Potom stavite čia seme, mleveni lan i vanilin šećer. Nakon što mešanjem dobijete kompaktnu masu, oblikujte keks po želji, pa poređajte po plehu obloženom pek-papirom.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni između 10 i 15 minuta.
Ćufte od ovsenih pahuljica
Sastojci:
- 130 grama ovsenih pahuljica
- 2 srednje tikvice
- 1 šargarepa
- 1 manja glavica crnog luka
- so, biber, mirođija, pešun, kumin po ukusu
Priprema
Operite povrće, oljuštite luk i tikvice, pa njih i luk sitno izrendajte i potom pomešajte sa začinima. Tome dodajte ovsene pahuljice i dobro promešajte, pa ostavite da odstoji najmanje deset minuta kako bi pahuljice upile sokove povrća. Po potrebi dodajte još pahuljica.
Oblikujte manje ćufte i poređajte ih po plehu obloženom pek-papirom.
Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni oko pola sata.