Italijanski stručnjaci za gastronomiju otkrili su 4 trika za savršen tiramisu
Italijanski gastroeksperti Klara i Điđi Padovani iza sebe imaju više od 30 knjiga recepata i bogato iskustvo u pisanju kolumni i kritika.
Oni su rešili i da sa svetom podele nekoliko tajni dobrog tiramisua, najpopularnijeg italijanskog deserta.
Ako želite da isprobate i novi recept osim klasičnog tiramisua, tu je fantastična tiramisu torta, ali i voćni tiramisu sa jagodama i trešnjama.
1. Izbegavajte slatki kakao
Važan je kontrast slatkog i gorkog. Slatki krem i piškote treba da budu u suprotnosti prema gorkom kakaou. Nemojte koristiti instant kakao napitke ili narendanu čokoladu. Koristite obični, gorki kakao u prahu.
2. Pravilo 5, 5, 500
Italijani kažu da je optimalna razmera 5:5:500 za idealan krem!
Sstavite 5 jaja, 5 kašičica šećera i 500 grama maskarpone sira i ne možete promašiti!
3. Kafa se kuva ovako
Za Italijane, kafa za tiruamisu obavezno mora biti kuvana u moka aparatu, a na našem podneblju neka to bude domaća iliti turska kafa. Instant kafe nisu toliko pune ukusa i mirisa. Kafa mora biti gorka, a piškote u nju umočite tek kada je potpuno hladna.
4. Zaboravite na šlag
Svaki pravi Italijan zakonom bi zabranio šlag u tiramisuu, mada često u različitim verzijama nailazimo na šlag ili slatku pavlaku. Italijani ga ne bi stavili ni za dekoraciju. Krem od maskarpone sira i keks sličan piškotama biće jedini pravi balans za ovaj kolač!