mmm...

Jednostavno je: Italijani podelili 4 trika uz koje će TIRAMISU uvek ispadati PERFEKTNO

0

Italijanski stručnjaci za gastronomiju otkrili su 4 trika za savršen tiramisu

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Italijanski gastroeksperti Klara i Điđi Padovani iza sebe imaju više od 30 knjiga recepata i bogato iskustvo u pisanju kolumni i kritika.

 

Oni su rešili i da sa svetom podele nekoliko tajni dobrog tiramisua, najpopularnijeg italijanskog deserta.

 

Ako želite da isprobate i novi recept osim klasičnog tiramisua, tu je fantastična tiramisu torta, ali i voćni tiramisu sa jagodama i trešnjama.

 

1. Izbegavajte slatki kakao

 

Važan je kontrast slatkog i gorkog. Slatki krem i piškote treba da budu u suprotnosti prema gorkom kakaou. Nemojte koristiti instant kakao napitke ili narendanu čokoladu. Koristite obični, gorki kakao u prahu.

 

2. Pravilo 5, 5, 500

 

Italijani kažu da je optimalna razmera 5:5:500 za idealan krem!

 

Sstavite 5 jaja, 5 kašičica šećera i 500 grama maskarpone sira i ne možete promašiti!

 

3. Kafa se kuva ovako

 

Za Italijane, kafa za tiruamisu obavezno mora biti kuvana u moka aparatu, a na našem podneblju neka to bude domaća iliti turska kafa. Instant kafe nisu toliko pune ukusa i mirisa. Kafa mora biti gorka, a piškote u nju umočite tek kada je potpuno hladna.

 

4. Zaboravite na šlag

 

Svaki pravi Italijan zakonom bi zabranio  šlag u tiramisuu, mada često u različitim verzijama nailazimo na šlag ili slatku pavlaku. Italijani ga ne bi stavili ni za dekoraciju. Krem od maskarpone sira i keks sličan piškotama biće jedini pravi balans za ovaj kolač!

 

 

makonda-tracker