icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

savršeno je kremast

Miriše do komšija, jede se za tren: Mekana JULIŠKA je NAJJEFTINIJI starinski kolač koji spaja najlepše ukuse (RECEPT)

Podeli:

Ovaj tradicionalni češki kolač je poslastica koju ćete obožavati i često praviti — verujte nam na reč!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
  • Sastojci

 

Za biskvit:

 

  • 5 jaja
  • 180 grama šećera
  • 5 kašika oraha
  • 1 vanilin šećer
  • malo praška za pecivo
  • 2 kašike brašna
  • 4 kašike kakaoa
  • kap ruma, malo rendane kore limuna, malo mleka... po ukusu, za natapanje kore

 

Za fil:

  • 180ml mlijeka
  • 130 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike gustina
  • 3 decilitra slatke pavlake

 

  • Priprema

 

Za biskvit

 

Zagrejte rernu na 200°C-

 

Odvojte žumance od belanaca, pa belanca mutite sve dok ne dobijete gust dneg. Potom odvojeno umutitee žumanca, šećer, vanilin šećer, a onda i brašno, prašak za pecivo, orahe, kakao, i po želji malo rendane limunove kore ili ruma i na kraju sve promešajte s prethodno umućenim belancima.

 

Pecite oko pola sata na temperaturi od 160°-170°C oko30-ak min. Kad izvadite stavite da se hladi i kad bude ladno prelijte s malo mleka.

 

Za fil

 

Odvojte polovinu mleka i skuvajte sa šećerom i vanilinim šećerom. U odvojenoj posudi pomešajte preostalo (hladno) mleko s gustinom. Kad mešavina mleka i šećera u šerpici počne da ključa, dodajte joj ovu hladnu mešavinu i sve vreme mešajte na tihoj vatri, kao da kuvate puding. Kuvajte tako nekoliko minuta, pa sklonite i stavite da se hladi, a kad se ohladi dodajte umućenu slatku pavlaku.

 

  • Dekoracija

 

Pospite rendanom čokoladom, (mlevenim ili ne) orasima, višnjama... po želji.

 

 

Inicijalizacija u toku...