Ovaj tradicionalni češki kolač je poslastica koju ćete obožavati i često praviti — verujte nam na reč!
- Sastojci
Za biskvit:
- 5 jaja
- 180 grama šećera
- 5 kašika oraha
- 1 vanilin šećer
- malo praška za pecivo
- 2 kašike brašna
- 4 kašike kakaoa
- kap ruma, malo rendane kore limuna, malo mleka... po ukusu, za natapanje kore
Za fil:
- 180ml mlijeka
- 130 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike gustina
- 3 decilitra slatke pavlake
- Priprema
Za biskvit
Zagrejte rernu na 200°C-
Odvojte žumance od belanaca, pa belanca mutite sve dok ne dobijete gust dneg. Potom odvojeno umutitee žumanca, šećer, vanilin šećer, a onda i brašno, prašak za pecivo, orahe, kakao, i po želji malo rendane limunove kore ili ruma i na kraju sve promešajte s prethodno umućenim belancima.
Pecite oko pola sata na temperaturi od 160°-170°C oko30-ak min. Kad izvadite stavite da se hladi i kad bude ladno prelijte s malo mleka.
Za fil
Odvojte polovinu mleka i skuvajte sa šećerom i vanilinim šećerom. U odvojenoj posudi pomešajte preostalo (hladno) mleko s gustinom. Kad mešavina mleka i šećera u šerpici počne da ključa, dodajte joj ovu hladnu mešavinu i sve vreme mešajte na tihoj vatri, kao da kuvate puding. Kuvajte tako nekoliko minuta, pa sklonite i stavite da se hladi, a kad se ohladi dodajte umućenu slatku pavlaku.
- Dekoracija
Pospite rendanom čokoladom, (mlevenim ili ne) orasima, višnjama... po želji.