širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti

SAVRŠENA ALTERNATIVA OBIČNOM ŠEĆERU I PRAVA VITAMINSKA BOMBA: Ova voćka se s RAZLOGOM smatra se NAJZDRAVIJOM NA SVETU!

0

Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog kog se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Sličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad creva. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska “tableta”, koju mogu koristiti deca i odrasli.

 

Evo zašto su urme najzdravije voće na svetu.

 

Anemični pacijenti trebalo bi da jedu što više urmi, jer su one odličan izvor govžđa. 100 g urmi sadrži oko 0,90 g gvožđa, što je oko 11% preporučene dnevne vrednosti. Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi. Najviše potrebe za gvožđem imaju deca u pubertetu i trudnice.

 

Vitamini za oči

 

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin, urme se nazivaju “vitaminima za oči”. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid treba da jedete što više urmi.

 

Zaustavlja dijareju

 

Urme sadržekalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Osim toga, urme pomažu da se crevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crevima da stvore dobre bakterije.

 

Lek za tvrdu stolicu

 

Isto kao što zaustavljaju dijareju, urme mogu pomoći da se hrana brže ilakše vari iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i uveče ih pokiseliti u čistoj vodi. Tokom noći urme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lenja creva. U SAD-u urme se fabrički pakuju u male boce kao lekovi i propisuju se kao lek za zatvor. 100 grama urmi ( 10-21 komada) sadrzi 8,5 g vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih namirnica, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.


Olakšava porođaj

 

Eksperiment koji su sproveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje urmi 4 nedelje pre porođaja majkama može da olakša porođajne bolove i umanji krvarenje. Žene koje su pre porodjaja jele urme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, urme su ženama pomogle da prebrode postoporođajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mleka za bebu.

 

Trudnice, zaštitna maska
foto: Shutterstock

Reguliše telesnu težinu

 

Zbog visokog udjela hranjivih materija, urme kod čoveka izazivaju osećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete urmu, ona će regulisati rad creva i organizmu dati potrebni šećer. Urme nemaju holesterol, ali imaju dosta šećera, pa biste se od preteranog uzimanja mogli ugojiti. Kilogram urmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čoveka koji je aktivan ceo dan.

 

Snižava holesterol

 

Urme imaju sposobnost da smanju nivo LDL neželjenog holesterola u telu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

 

Jačanje srca

 

Osobe sa slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti urme sa semenkama u vodu. Ujutro iz njih ukloniti semenke, samleti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

 

Smanjuju krvni pritisak

 

Urme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezijuma dnevno može smanjiti krvni pritisak.

 

Štiti od moždanog udara

 

Jedna od ključnih prednosti ovog čudesnog voća je njegova sposobnost da reguliše zdrav nervni sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

 

Hrana za mozak

 

Urme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

 

 

makonda-tracker