omiljeni prilog

HRSKAV, UKUSAN I SAVRŠENO ZAČINJEN: 5 trikova za pomfrit kao iz restorana

0

Sa svojom zlatnosmeđom bojom, slanim skrobastim ukusom i sposobnošću da se dobro spaja sa bilo kojom hranom, pomfrit je široko omiljen prilog.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Da biste u kuhinji napravili pomfrit profesionalnog kvaliteta, sledite ovih pet koraka.

 

Odaberite pravu vrstu krompira


Sa toliko vrsta krompira u prodavnici, kako odabrati pravi za pomfrit? Odgovor je jednostavan: uvek birajte beli krompir (russet). Ovaj krupni krompir ima puno skroba i malo vode, što pomaže da se dobije hrskav ukus.

 

Prava oprema


Pomfrit je jednostavan za izradu, ali zahteva nekoliko alata. Prvo, oštar nož je najbolji način da se napravi savrešno oblikovan pomfrit. Pod pretpostavkom da nemate fritezu, trebaće vam dubok, čvrst tiganj koji može podneti veliku toplotu. Ako ulje nije dovoljno vruće, pomfrit nikada neće postati pravilno hrskav; ako je pak previše vrelo pomfrit će postati tamnozlatno-braon pre nego sto se unutrašnjost pomfrita isprži.

 

Pomfrit izvadite iz tiganja uz pomoć cediljke (hvataljka). Tako se pomfrit neće pokidati. I na kraju, stavite pomfrit na šupljikavi pleh za pečenje, kako bi se ulje lepo ocedilo, a da pomfrit ostane svež.

 

foto: Shutterstock

Potopite svež pomfrit


Ako svež pomfrit držite u hladnoj vodi najmanje četiri sata, ispraćete svaki višak skroba. To im pomaže da se ravnomerno stisnu i osigurava da dok se unutrašnost ne skuva oni ne budu previše tamni spolja. Pomfrit može stajati u vodi do 24 sata

 

Dvostruko prženje


Dvaput prženje krompira u neutralnom ulju, kao što je kanola ili šafran ulje, osigurava da su pomfriti hrskavi spolja, a iznutra mekani i pahuljasti. Pomfrit pržite na ulju od 150°C, 3-4 minute dok ne budu mekani na dodir. Izvadite ih i ostavite da se odmaraju na plehu dok završite ostatak sirovog krompira, a zatim povećavajte toplotu dok ulje ne dosegne 180°C. Pomfrit pažljivo dodajte u ulje, izbegnite pretrpanost, sve dok oni ne postignu savršenu zlatnu boju.

 

Začinite dok su vrući


Krompir je blagog ukusa, a so zaista pojačava njihov ukus. Posolite pomfrit dok je vruć. Pažljivo solite; proverite da li ste lepo posolili, ako niste - dodajte još soli. Zapamtite da je nemoguće ukloniti so, ali možete dodati više kako biste osigurali da je ukus tačan.


 

 

 

makonda-tracker