Probajte da napravite ukusnu pletenu pogaču, mekanu kao pena
Potrebno je:
300 ml mleka
500-550 gr brašna
malo soli
1 jaje
20 gr kvasca
1 kašičica šećera
50 ml ulja
Priprema:
U mlako mleko potopiti kvasac i dodati šećer i dve kašike brašna. Ostaviti da naraste...
Narasli kvasac sipati u vanglicu, dodati jaje, ulje, brašna, soli i zamesiti srednje tvrdo testo. Ostaviti da odmori na sobnoj temperaturi 30 min. Istresti na sto i podeliti na 12 jednakih dela. Svaki deo razvući u valjak dužine 59 cm.
Na sredinu stola poređati 6 valjaka, a preko njih takodje 6 valjaka. Pletenje same pogače pogledajte u videu ispod.
Pogaču staviti u pleh 22cm koju ste obložili pek papirom...
Pokriti folijom i krpom da odstoji i odmara oko 30 min. Naraslu pogaču po želji premazati žumancetom i posuti semenkama.
Peći na 180-190 stepeni oko 40 min. pa pokriti krpom da omekne.