Prave se brzo, zdravi su i ukusni — ovo su ručkovi bez mesa koji se moraju naći u vašem porodičnom jelovniku!
Krem-čorba od pečuraka
Sastojci:
- 500 g šampinjona
- malo putera
- 2 kašike ulja
- glavica crnog luka
- 1 l supe od povrća
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 150 g piletine
- malo začina
- so, biber
- peršun
Priprema
Na ulju propržite luk isečen na sitno, a potom dodajte pečurke iseckane na listiće. Dinstajte sve dok ne smekšaju i ne dobiju zlatnobraon nijansu, a potom nalijte supu od povrća.
Kad su pečurke prodinstane, štapnim mikserom ili u blenderu usitnite sastojke dok ne dobijete kremastu masu. Potom prelijte pavlakom za kuvanje i začinite po želji i stavite da proključa.
Dekorišite peršunom i listićima od pečuraka i obavezno probajte ovu čorbu uz krutone.
Paprike punjene karfiolom
Sastojci:
- pola kilograma karfiola
- 6-7 paprika
- 2 jajeta
- so
- biber
- 1 šargarepa, srednje veličine
- 1 glavica crnog luka, srednje veličine
- 200 grama kisele pavlake
- kačkavalja po želji
- paradajz isečen na kolutove
Priprema
Na zagrejanom ulju proprižite sitno iseckan luk, papriku i šargarepu dok se karfiol bari. Dobro iscedite kafiol, pa da isitnite i promešajte s prženim lukom i pavlakom. Začinite solju i biberom, dobro promešajte.
Potom operite paprike, izvadite im semenke i punite ih ovim nadevom, a onda ih zatvorite kolutovima paradajza. Poređajte po nauljenom plehu i izrendajte kačkavalj.
Pecite na 200 stepeni 30-40 minuta.
Prijatno!
Zelena pasta
Sastojci:
- 150 grama testenine
- 200 grama svežeg spanaća
- 50 grama putera
- 1 čen belog luka
- pola šolje grama sira
- 1 kašika rendanog kačkavalja
- so, biber
Priprema
Dobro skuvajte testeninu, a potom je procedite i ostavite sa strane jednu čašu vode u kojoj se kuvala. Zatim nakratko s malo vode stavite u dublji tiganj spanać i pržite na visokoj temperaturi jedan minut. Sklonite i sačekajte da se ohladi, a potom rukama iscedite i sitno iseckajte spanać.
U tiganj stavite puter da se otopi, dodajte spanać i sitno isečen beli luk i krkčajte na srednjoj temperaturi dva minuta, a potom dodajte čašu vode u kojoj se kuvala testenina, a zatim i testeninu i sve dobro promešajte. Kada bude pri kraju, dodajte sir i začinite, a onda pospite izrendanim kačkavaljem.