Predstavljamo vam jednostavan recept za ovu tradicionalnu božićnu pogaču.
Sastojci:
- pola litra (mlake) vode
- jedan prašak za pecivo
- dve kašike masti
- jedan kilogram brašna
- so po ukusu
Priprema
U posudu u kojoj se nalazi pola litra vode dodajte istopljenu mast, a potom i brašno, prašak za pecivo i malo soli. Dobro zamesite i ostavite da odstoji.
Umešeno testo potom oblikujte kao pogaču i u nju dodajte sledeće:
- novčić (kako biste u život svoje porodice prizvali novac i sreću)
- dren (za zdravlje i snagu)
- glog (da se oteraju zle sile)
U određenim krajevima, ubacuju se i:
- kukuruz (zbog svinja)
- pasulj (zbog ovaca)
- ovac (zbog konja)
- zrno pšenice (zbog živine)
Rernu zagrejte na 250 stepeni Celzijusovih i pecite oko pet minuta, a potom smanjite na 200 stepeni. Pecite sve dok pogača ne dobije zlatnu boju.
Kada se česnica ispeče, uvijte je u krpu kako bi ostala mekana.
( Glossy.rs )