najmekša i najukusnija

Novčić nije jedino što treba da stavite u nju: Ovako se pravi tradicionalna česnica (RECEPT)

0

Predstavljamo vam jednostavan recept za ovu tradicionalnu božićnu pogaču.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • pola litra (mlake) vode
  • jedan prašak za pecivo
  • dve kašike masti
  • jedan kilogram brašna
  • so po ukusu

 

Priprema

 

U posudu u kojoj se nalazi pola litra vode dodajte istopljenu mast, a potom i brašno, prašak za pecivo i malo soli. Dobro zamesite i ostavite da odstoji.

 

Umešeno testo potom oblikujte kao pogaču i u nju dodajte sledeće:

 

  • novčić (kako biste u život svoje porodice prizvali novac i sreću)
  • dren (za zdravlje i snagu)
  • glog (da se oteraju zle sile)

 

U određenim krajevima, ubacuju se i:

 

  • kukuruz (zbog svinja)
  • pasulj (zbog ovaca)
  • ovac (zbog konja)
  • zrno pšenice (zbog živine)

 

Rernu zagrejte na 250 stepeni Celzijusovih i pecite oko pet minuta, a potom smanjite na 200 stepeni. Pecite sve dok pogača ne dobije zlatnu boju.

Kada se česnica ispeče, uvijte je u krpu kako bi ostala mekana.

makonda-tracker