Priprema zimnice nije jednostavna, a ni malo nije prijatno kad otvorite teglu a na površini džema, ajvara i drugih pikanterija se uhvatila buđ
Ukoliko ste i vi među onim ženama koje obožavaju da spremaju zimnicu i nije vam strano da kuvate džem, ajvar, pinđur kako ne biste kupovali sve ovo preko zime onda ovaj trik morate da znate.
Jedna od najvažnijih stvari prilikom pripreme zimnice je to da tegle dobro sterilišete. Ipak, to nije i dovoljno.
Ovaj postupak morate da uradite i sa poklopcima, jer ako ostane i trunka nečistoće na njima tegla će mnogo brzo da pobuđa, a njen sadrćaj da se pokvari.
Ovo se može sprečiti jednostavnom rutinom, koju bi trebala u svoju svakodnevicu da unese svaka domaćice. Za to će vam biti potreban nerazblažen 70 % alkohol i malo čistog ubrusa ili vate.
Čiste poklopce uzmite i premažite sa unutrašnje strane alkoholom, odnosno natopite vatu i njom prebrišite celu unutrašnju starnu tegle. Time ćete da ubijete sve mikroorganizme koji mogu na njima da ostanu čak i nakon pranja u vrućoj vodi.
Ovim ćete osigurati da će vaša zimnica trajati dugo bez bojazni da će se na poklopcu javiti spore buđi koje će onda preći i na sadržinu tegle i ubrzati da se ona pokvari.
Bonus video:
Šta razlikuje domaći ajvar od kupovnog?