bez po muke

Kako bez ribanja ukloniti nalepnice sa tegli? 4 super tehnike koje možete primeniti i na plastiku i na staklo

0

Sezona spremanja zimnice je tu, a ako i vi kao i brojne druge domaćice više puta koristite jednu teglu ovi saveti će vam sigurno koristiti 

TRIKOVI ZA UKLANJANJE NALEPNICA SA TEGLI
TRIKOVI ZA UKLANJANJE NALEPNICA SA TEGLI foto: Shutterstock / Rebeca Bolanos

Prilikom spremanja zimnice mnoge domaćice koriste tegle koje skupljaju tokom cele godine. Bilo da su u njima bili krastavčići, ajvar, džem, slatko vrlo je verovatno da imaju farbičku ili neku drugu vrstu nalepnice.

 

Ako želite da vam svaka tegla bude besprekorno čista i blistava potrebno je ukloniti ih, a to poneka zna da bude prava gnjavaža.

 

Ipak, ako znate trikove i primenite ih, nestaće za tili čas i to - bez ribanja. 

Deterdžent za sudove

 

Ako imate tegle sa etiketama u dublju posudu stavite vruću vodu i u nju nakapajte nekoliko kapi deterdženta za pranje sudova. Ostavite tegle da odstoje preko noći.

 

Zatim ujutru uzmite žicu za pranje sudova i samo laganim pokretima pređite preko etikete. Lepak koji je držao papir će se razgraditi i vama će ostati samo da ga laganim pokretom ruke uklonite.

 

Nakon toga operite tegle kao što to inače činite.

 

SKIDANJE NALEPNICA SA TEGLI NIKAD NIJE BILO LAKŠE
SKIDANJE NALEPNICA SA TEGLI NIKAD NIJE BILO LAKŠEfoto: Shutterstock / Rebeca Bolanos

Fen za kosu

 

Uporne nalepnice možete skinuti i tako što ćete iz zagrejati fenom za kosu. To će pomoći da se lepak rastpoi, a onda laganim pokretima samo nalepnicu odlepite sa tegle. Ako nešto ostane skinete alkoholom ili tečnim deterdžentom za pranje sudova. Ovo se može primeniti i na staklo i na plastiku.

 

Vruća voda i sapun

 

U šerpu stavite vodu da provri, pa kad se samo malo prohladi dodajte nekoliko kapi tečnog sapuna u nju. Uronite teglu ili neki drugi predmet na kom je nalepnica u nju i nakon 10 sekundi izvadite. Uzmite grubu stranu sunđera i istrljajte nalepnicu.

TEGLE ĆE UZ OVE TRIKOVE BITI ČISTE KAO DA SU NOVE
TEGLE ĆE UZ OVE TRIKOVE BITI ČISTE KAO DA SU NOVE foto: Shutterstock / Rebeca Bolanos

Maslinovo ulje

 

Ovaj trik primenite samo na staklu, a plastiku prvo isprobajte na nekom mestu gde nije vidljivo, jer masnoća nekada može da se upije u plastiku i da ostavi fleke. Prvo uklonite nalepnicu rukom, a onda natopite mesto uljem i ostavite da malo odstoji. Zatim uzmite malo vode i sapun i istrljajte mesto gde je bila zalepljena nalepnica.

 

Alkoholno sirće

 

Postupak je isti kao i za maslinovo ulje. Nalepnicu prvo uklonite rukama koliko možete, naprskajte sirće, ostavite da odstoji, pa lagano odlepite. Na kraju prebrišite vlažnom, pa suvom krpom i površina bi trebalo da bude čista i blistava.

 

Bonus video:

Cena turšije otišla u nebo

 

makonda-tracker