obožavaćete ih

3 namirnice za SUPERBRZO MRŠAVLJENJE - jednu unosite samo PRED SPAVANJE: Saveti nutricioniste koje ćete obožavati

0

Mnoge žene smatraju da kada su na dijeti ne smeju da okuse voće niti bilo šta slatko. Ipak, to nije daleko od istine, ali nije ni u potpunosti tako 

foto: Shutterstock / Voyagerix
foto: Shutterstock / Voyagerix

Put do idealne linije nije lak, to zna svaka žena koja je nekada imala problem sa viškom kilograma. Iscpljujuće dijete nikako nisu dobar način da se kilaža dovede u normalu, a zaista mogu da ostave ozbiljne posledice na ljudsko zdravlje.

 

Mršavljenje je dugotrajan proces. Kako kilogrami nisu došli preko noći, preko noći neće moći ni da nestanu, a odricanje od omiljenih namirnica duži vremenski period predstavlja veliki stres za organizam.

 

Upravo zato seritifikovani nutricionista i profesor sporta Martina Vranješ Desivojević smatra da je jedini pravi način da se dostigne i održi idealna telesna težina onaj koji će biti prijatan za nas i neće nas činiti nezadovoljnim i frustrirani.

 

 

Ona savetuje koje su to 3 superukusne namiricie koje možete da jedete čak i kada ste na dijeti, jer, verovali ili ne, tope masne naslage.

 

- Na prvom mestu je pečena jabuka posuta cimetom. Preporučujem ovo kao zaseban obrok odnosno užinu. Prva prednost ovog voćnog dezerta jeste što prija sistemu za varenje, zatim jabuka je ta koja daje sitost, a cimet pomaže mršavljenjun pre svega tako što reguliše nivo šećera u krvi - kaže Martina i dodaje:

 

- Važno je napomenuti da ne bi trebalo unosti više od pola kašičice cimeta dnevno, ali i da postoje navodi da je cejlonski cimet zdraviji od običnog.

 

Pečena jabuka sa cimetom topi masne naslage
Pečena jabuka sa cimetom topi masne naslage foto: Shutterstock / Kiian Oksana

 

Ovakvim odabirom namirnica postiže se dvostruki efekat, utolićete potrebu za slatkim i podsatćićete metabolizam da brže sagori masne naslage. 

 

- Druga namirnica je med. Majk I Stjuart Mekins su istraživali ishranu sportista pred spavanje. Po njima neophodno da svako veče pred spavanje pojedemo jednu do dve kašičice meda. Njihova istraživanja su pokazala da ćemo u tom slučaju bolje spavati, organizam će se brže resetovati i ono najvažnije masti će se brže topiti - kaže ona.

 

Opet, potrebno je voditi računa ako osoba ima neke zdravstvene probleme.

 

- Ono što moram da dodam jeste da osobe koje imaju insulinsku rezistenciju ili dijabetes ili sumnjaju na to da je možda imaju, bi trebali da izbegavaju ovaj pristup - objašnjava Martina Vranješ Desivojević.

 

Jedna kašičica meda pred spavanje topi kilograme
Jedna kašičica meda pred spavanje topi kilogramefoto: Wojciech Skora/Shutterstock

 

Osim ove dve ukusne namirnice, tu je i treća, nekima omiljena, nekima omražena, ali definitivno može da pomogne u mršavljenju.

 

- Na trećem mestu je kupus čorba. Zašto kupus čorba? Visoke je nutritivne a niske kalorijske vrednosti. Ali ono što je najvažnije bogata je celulozom što olakšava varenje, čisti organizam i pomeže u mršavljenju - kaže nutricionista.

 

Na samom kraju razgovora Martina dodaje da su sve ove namirnice tu da nama pomognu u procesu mršavljenja, ali da nikako one ne mogu da budu osnov savršene linije.

 

Čorba od kupusa topi masne naslage
Čorba od kupusa topi masne naslage foto: Shutterstock, Sea Wave

 

- Ne zaboravimo da je ključ dobre linije raznovrsna izbalansirana ishrana, te da ne postoji čarobna namirnica ili trik kako bi preko noći izgubili kilograme, ali svakako da je od velikog značaja u celom procesu unostiti one namirnice koje će u tome pomoći - zaključije nutricionista i profesor fizičkog vaspitanja Martina Vranješ Desivojević.

 

 

makonda-tracker