razotkrivanje

Da li treba piti DETOKS SOKOVE? Evo šta nutricionistkinja misli o napicima za čišćenje organizma

0

Ako ste razmišljali o tome da krenete na detoks organizma sokovima evo razloga da još jednom razmislite

foto: Shutterstock /  RossHelen
foto: Shutterstock / RossHelen

U moru specifičnih načina ishrane i dijeta pažnju poslednjih nekoliko godina privlači jedna koju praktikuju ljudi širom sveta.

 

U pitanju je detoks sokovima, a nutricionistkinja Martina Vranješ Desivojević objašnjava zbog čega ona nije dobar izbor.

 

- Dijeta detoks sokovima podrazumeva da se odredjen kraći period unose samo sokovi od voća i povrća, odnosno da nema čvrste hrane. Ova teorija navodi da će se na ovakav način telo osloboditi od toksina ali i da će se za kratak vremenski period osloboditi poprilično viška kilograma - kaže Martina.

 

 

Kao što se kilogrami nisu nagomilali za 3,4 ili 5 dana isto tako ne mogu ni nestati ukoliko ne jedemo čvrstu hranu nekoliko dana. Što se detoksa tiče, ona smatra da je telo toliko savršeno da je u njemu sve organizovano savršeno.

 

- Kada pričamo o detoksu organizma i oslobadjanju od toksina, bitno je da znamo da mi u našem telu imamo prirodne mehanizme koji nas čiste, takozvane pufere. To su čistači jetra i bubrezi. Još uvek nije naučno dokazan proces uklanjanja toksina sokovima, niti postoji način na koji može biti izmerena količina toksina koja se navodno ovakvim detoksima može ukloniti - kaže Martina Vranješ Desivojević i dodaje:

 

- Sve i da je u našem telu količina toksina koju jetra i bubrezi ne mogu da obrade, nemojte da mislite da možemo za nekoliko dana očistiti sve ono što se nakupljalo godinama - izričita je ona.

 

Zašto detoks sokovima nije dobar izbor?
Zašto detoks sokovima nije dobar izbor?foto: Shutterstock/New Africa

 

Koja je dobra strana detoks dijete vočnim sokovima?

 

- To eventualno može biti intenzivniji unos odredjenih vitamina i minerala. Ipak, treba da uzmemo u obzir da među njima imamo liposubilne vitamine, one koje organizam može da iskoristi samo uz pomoć masti, a njen unos je uglavnom eliminisan u ovakvoj dijeti - objašnjava profesorka fizičkog vaspitanja i sertifikovani nutricionista Martina Vranješ Desivojević.

 

Koje su loše strane detoks dijete?

 

- Nedostatak ovakvog režima je pre svega nedostatak nekih nutrijenata, tu su određene aminokiseline, dobre masti poput omega 3 neophodnih za funkcionisanje naseg nervnog sistema i drugih funkcija - objašnjava Martina.

 

 

Po nekim autorima kod ovakvih režima ne stigne da se luči leptin, hormon sitosti, jer tečnost samo protrči kroz digestivni trakt te process varenja izostaje.

 

- Ono što je možda i jedna od najvećih mana ovakve dijete jeste upravo izostanak regularnog procesa varenja, jer potencijalno možemo ulenjiti naš organizam, što dovodi do toga da kada predjemo na regularnu ishranu i unos čvrste hrane rizikujemo da nam organizam sve to otežanije i sporije vari - izričita je ona.

 

Takodje kod pripreme tečnih obroka od voća i povrća dolazi do izostanka unosa blagotvornih vlakana, što je još jedna negativna strana ove dijete.

 

Kako detoks sokovima utiče na naše zdravlje?
Kako detoks sokovima utiče na naše zdravlje?foto: Shutterstock/Goskova Tatiana

 

- Mada moram priznati da su u nam, u ovoj ishrani siromašnoj mastima ona i manje neophodna, ali ne i nepotrebna - kaže Martina.

 

Mnogi žive u zabludi da meso ima samo negativne posledice po naše zdravlje, a zaboravljaju da je mnogo važno i kakvog je kvaliteta ono, ali i sve druge namirnice koje svakodnevno konzumiramo.

 

- Ukoliko smatrate da je meso krivo za sve negativno u našem organizmu ne zaboravite na to da nam je voće i povrće puno pestcida, pa se opet vraćamo na to da je ključ zdravlja u umerenoj, raznovrsnoj i izbalansiranoj ishrani - objašnjava ona.

 

Evo zašto detoks sokovima nije dobar izbor za čoveka?
Evo zašto detoks sokovima nije dobar izbor za čoveka?foto: kitzcorner/Shutterstock

I na posletku svim čitaocima sajta Glossy.rs sertifikovana nutricionistkinja daje savet i predlog kako da ostanu zdravi, ali i da se reše svih negativnih stvari iz svog organizma.

 

- Na kraju, ukoliko želite da činite nešto dobro za svoj organizam, predlažem da se umesto dijete opredelite za šetnju šumom ili odlazak na planinu kako bi udisali čist vazduh, da trenirate kako bi znojem oslobadjali neželjene materije I izbegavate alkohol kako ne bi opteretili pomenuti pufer- jetru- završava razgovor za Glossy.rs nutricionistkinja i profesor fizičkog vaspitanja Martina Vranješ Desivojević. 

 

 

makonda-tracker