dešava se

Zagoreo vam je ručak? Ne bacajte ga! Uz pomoć ovih 6 trikova možete da spasite svako jelo

0

Ukoliko kuvate ručak svaki dan sigurno vam se nekada dogodilo da ste za tren izašli ih kuhinje i za to vreme ručak je zagoreo 

foto: Shutterstock / Fotos593
foto: Shutterstock / Fotos593

To nije razlog za brigu. Dešava se svakom, pa nije čudno što se to nekada desi i vama.

 

Ponekad je za to što jelo zagori kriva nekvalitetna šerpa, nekada to što jelo kuvate na veoma visokoj temperaturi, a nekada jednostavno naša nemarnost i prosto - manjak tečnosti u posudi za kuvanje.

 

 

I kao što naši stari kažu, džabe je plakati nad prostutim mlekom... Ne nervirajte se već sledite ove savete i niko neće primetiti da vam je jelo malo "uhvatilo".

 

Zamenite šerpu

 

Ukoliko osetite da vam je jelo zagorelo, brzo ga preručite u drugu posudu za kuvanje. Time ćete sprečiti da miris zagorele hrane pređe i na svu ostalu hranu u šerpi. 

 

Odstranite zagorele delove

 

Ako vam je na primer zagorelo parče mesa, taj deo namirnice jednostavno isecite nožem. Ostatak stavite u drugu posudu i nastavite kuvanje na laganoj vatri. Isto važi i za povrće. 

 

Kuvanje
foto: Shutterstock/lenetstan

 

Dodajte u šerpu nekoliko oljuštenih krompira

 

Krompir je namirnica koja upija mirise i ukuse. Tako da ako vam je jelo malo zagorelo krompir može da učini da neprijatan miris potpuno nestane. Nakon što završite kuvanje krompir bacite. 

 

Dodajte nešto kiselo u jelo

 

Ukoliko hoćete da ubijete zagoreli miris ubacite u jelo kaščicu soka od limuna, sirćeta, belog vina, crnog vina ili paradajza. Trebalo bi da donekle ubiju miris i vrate vašem jelu normalan ukus. 

 

 

Pavlaka, krem sir 

 

Takođe, osim ovih gore navedenih sastojaka, zagorelo jelo mogu da ublaže i pavlaka, kiselo mleko ili krem sir. 

 

Dodajte slatkaste umake

 

Kod zagorele hrane može da pomogne i neki od umaka koji imaju slatkasti ukus. Pokušajte sa umakom od paradajza, brusnice, paprike... Možda pomogne. 

 

makonda-tracker