obavezno podelite svoj problem s nekim

Posledice mogu dovesti i do tragičnog završetka: Kako se izboriti sa sajber nasiljem i da li je lako prepoznati žrtvu?

0

Različiti vidovi nasilja su oduvek postojali, međutim, čini se da je to danas izraženije nego ikad, a veliki problem je i sajber nasilje.

foto: Michael O'Keene/Shutterstock
foto: Michael O'Keene/Shutterstock

Era Interneta i novih tehnologija je donela dosta toga dobrog, međutim, kao i za sve, postoje i one loše strane. Stariji bi rekli da nam je bilo mnogo bolje pre pojave kompjutera i telefona, dok oni koji su odrastali uz sve ove prednosti, baš se i ne slažu sa tim mišljenjem.

 

Treba pronaći balans i truditi se da ne postanete rob tehnologije, a naročito je teško ukoliko ste zavisni od društvenih mreža. Oni koji su se snašli, mogu i da zarade tako što snimaju šta oblače ili rade, ali ima i onih koji postanu žrtve nasilnika koji se kriju iza svog profila na društvenoj mreži. Svedoci smo danas sve češće pojave ove vrste nasilja, ali i posledica do kojih dovodi ako se radi o tinejdžerima i osobama koje nisu spremne da podnesu pritisak i osudu.

Šta treba da uradite ako vas neko vređa na društvenim mrežama i ako ste postali njegova laka meta?

 

Za početak, ne odgovarajte odmah i trudite se da zadržite smirenost. Pravilo 30 sekundi je zlatno, pa kada vidite nešto što vas je uznemirilo, prvo sačekajte da prođe taj period i dišite duboko.

 

Ne čitajte iznova uvredljive komentare jer ćete se samo ponovo nervirati, ali obavezno snimite ekran kako biste imali dokaze.

 

Svoj problem ispričajte nekome jer nikad ne znate ko ima kakvo rešenje, najgore što sebi možete uraditi jeste da ćutite i gurate stvari pod tepih. Ukoliko ste dosta mladi, problem recite roditeljima obavezno.

 

Društvene mreže
foto: Rawpixel.com/Shutterstock

Obratite pažnju na svoje mentalno zdravlje i ako primetite da vas neko takvim komentarima porobljava i previše utiče na vaše funkcionisanje, odmah potražite pomoć.

 

Ono što je glavno što treba da uradite jeste da na svom nalogu izaberete opciju Prijavi/Blokiraj i time ćete onemogućiti nepoznatu osobu da nastavi da vas zlostavlja.

 

Žrtve sajber nasilja su vrlo često mislima odsutne, tihe, ćutljive i ne učestvuju aktivno u druženju ili poslu. Povlače se u sebe i kriju se kako niko ne bi primetio da ih nešto muči. Jako je bitno na vreme uočiti problem, jer nekad se desi da dođe i do tragičnih posledica.

 

 

makonda-tracker