isprobajte

Kako iseckati luk BEZ SUZA? Nekoliko trikova koji će vam olakšati spremanje ručka

0

I najiskusniji u kulinarstvu često ne mogu da iseckaju luk bez suza, a način da se u tome uspe je prilično jednostavan

foto: Antonova Ganna/Shutterstock
foto: Antonova Ganna/Shutterstock

Luk redovno izaziva suze dok ga seckamo, a čini se da je nemoguće sprečiti ovu pojavu. Zašto plačemo kad seckamo luk?

 

Kada seckate ovo povrće, vi napadate njegove ćelije koje se tom prilikom brane od "ubijanja" tako što ispuštaju ćelijsku tečnost, odnosno citoplazmu, a ona kada se nađe u vazduhu proizvodi gas koji je baziran na sumporu, a koji ne odgovara našim očima.

Postoje i neki ekstremni saveti koji kažu da u borbu sa lukom treba ići sa maskom za ronjenje, ali postoje i neki mali trikovi koji mogu sprečiti ili ublažiti plakanje dok seckate ovo nezaobilazno povrće.

 

1. Hladnoća

 

Stavite luk u frižider nekih 15 minuta pre seckanja ili ga potopite u led na 30ak sekundi, kažu da će oči manje suziti ako je luk hladan. I staro pravilo iskusnih kuvara, budite brzi i pažljivi.

 

2. Žvaćite nešto

 

Neki kažu da ne puste ni suzu ukoliko sve vreme dišu na usta, dok drugi kuvari smatraju da ako žvaćete malo hleba dok seckate, suze neće krenuti.

 

3. Mali trikovi velikih majstora

 

Postavite ventilator da duva u blizini i tako ćete oterati isparavanje koje će vam  doneti suze. Isto tako, ako kuvate još nešto, možete seckati luk blizu drugog isparavanja i time ćete smiriti miris luka, a jedan od najboljih saveta je da potopite luk u vodu i tako seckate, mada ne znamo koliko je to praktično i bezbedno. Poslednji trik nam govori da dasku na kojoj sećemo natopimo sirćetom i kažu da time provereno zaustavljamo isparavanje i plakanje.

 

Isporbajte nešto od ovoga, možda će vam doneti olakšanje i učiniti lepšim svako spremanje ručka i seckanje luka.

 

 

makonda-tracker