icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

korisno

Odmah ih bacate, a na njima pišu VAŽNE informacije: Evo šta znače deklaracije na voću

Podeli:

Navikli ste da ih odmah zgužvate i rešite ih se, ali na njima pišu bitne stvari. 

foto: hurricanehank/Shutterstock
foto: hurricanehank/Shutterstock

Ove nalepnice se najčešće nalaze na bananama, ali ih nekada možete naći i na nekim drugim biljakama kao što su pomoranđa, limun i mnogi drugi. Mnogi je samo odlepe i odmah bace, pa retko ko zna za šta one služe i koje im je funkcija. 

 

Ono šta je zanimljivo jeste da se na nalepnici, odnosno deklaraciji može naći ne samo naziv te biljke, nego i brojevi koji mogu ukazi na to kako je biljka uzgajana. Obično se odnosi na one biljke koje su uzgajane u inostranstvu, a ovo je značenje tih borojeva:

 

 

Nalepnica s četiri broja

 

Kod ovog voća koje na sebi ima deklaraciju s četiri broja koja počinje s brojem 3 ili 4, to znači da je uzgajano s veštačkim đubrivom, odnosno po poljoprivrednim pravilima koja su važila u poslednjih 50-ak godina. Takvi limuni su na primer označeni brojem 4033, dok banane nose brojeve 4011.

 

Nalepnica s pet brojeva

 

Ako voće na sebi nema četiri broja, već pet - od kojih je prvi broj 9, to označava da je voće organskog uzgoja. Takva deklaracija garantuje da je voće uzgojeno bez đubriva i pesticida. Na primer, organski uzgojene banane nose brojku 94011.

 

Vlakna, Zdrava hrana, Voće, Povrće
foto: Shutterstock

 

Prva brojka na deklaraciji je 8

 

Ovo je možda i najvažnija deklaracija i predstavlja voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se po pet brojeva od kojih je prvi uvek oznaka 8. Takve banane imaju na sebi brojku 84011.

 

Eko deklaracija

 

Da bi voće i povrće nosili oznaku "eko", moraju biti ispunjeni i uslovi koji se odnose na postupke u skladištenju i transportu. Tako se, za razliku od voća i povrća iz konvencionalnog uzgoja, ono ne sme prskati hemikalijama, zračiti, kao ni podvrgavati bilo kakvim procesima koji na veštački način produžuju rok trajanja i održavaju privid svežine, piše Kurir. 

 

Razlika između "prirodno" i "eko"

 

Između ekoloških i prirodnih proizvoda postoji razlika. Mnogi ljudi, međutim, ne znaju da su prirodni ako nisu prerađivani ili su samo minimalno prerađeni. Oni, za razliku od ekoloških, nemaju sertifikate, niti je njihova proizvodnja sistemski kontrolisana, a nema podataka ni o korišćenju konzervansa.

 

 

Inicijalizacija u toku...