icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

pažljivo čitajte

Ne bacajte hranu bespotrebno! Evo šta zapravo znače oznake za rok trajanja namirnica

Koliko puta vam se dogodilo da hrana izgleda i miriše jestivo i vrlo ukusno, ali zbog datuma navedenog ambalaži odlučujete da ne rizikujete i ipak je bacite? Imamo loše vesti za vas — u vašoj kanti za smeće završili su kilogrami i kilogrami namirnica koje ste mogli da jedete još dugo.

foto: eldar nurkovic/Shutterstock
foto: eldar nurkovic/Shutterstock

Jeste li znali da više od polovine stanovnika Evropske unije ne čita pravilno oznake koje ukazuju na to do kada sme da se koristi određena namirnica? Zbog toga se godišnje u EU bacaju milioni tona hrane, što se može sprečiti pažljivijim čitanjem oznaka.

 

  • U čemu je razlika između "upotrebiti do..." i "najbolje upotrebiti do..."?


Oznaka "upotrebiti do..." podrazumeva da nije poželjno konzumirati određenu namirnicu nakon navedenog datuma jer je tada nebezbedna. U pitanju je hrana koja nema dug rok trajanja, odnosno brzo se kvari, kao što su meso, mleko i mlečni proizvodi i sl.

 

S druge strane, oznaka "najbolje upotrebiti do..." govori samo do kada je hrana najkvalitetnija, ali ona može da se konzumira i nakon navedenog datuma. Naravno, to je slučaj samo da je ona skladištena pravilno, ako nema uočljivih pokazatelja nejestivosti poput buđi, promenjene boje i neprijatnog mirisa, kao i ako ambalaža nije oštećena. To je slučaj sa kafom, pirinčem, čokoladom, brašnom, šećerom, solju itd.

 

koronavirus, korona virus, virus korona, Korona, kovid, kupovina
foto: Shutterstock

Rezultati istraživanja koje je nedavno sproveo nemački Institut "Johan Hajnrih fon Tinen" u Braunšvajgu pokazali su da se samo u Nemačkoj svake godine baci oko 12 miliona tona hrane. Više od polovine stanovnika Evropske unije ne čita pravilno oznake koje ukazuju na to do kada sme da se koristi određena namirnica, a ogroman broj domaćinstava baca hranu bespotrebno, dok i velike korporacije šalju tone namirnica u smeće jer ne mogu da prodaju svoje proizvode nakon isteka roka upotrebe.


Kako je objavljeno u oktobru ove godine, Evropska unija planira novi zakon za prehrambene prodavnice koji će uskoro stupiti na snagu, a prva promena tiče se hrane s dugim rokom trajanja. Do sada su namirnice koje su mogle dugo da ostanu jestive — poput kafe, testenine, pirinča i ulja — nosile oznaku "upotrebiti do...", a ubuduće je ona neće imati ako se pravilno skladišti. Druga promena odnosi se na "najbolje upotrebiti do...", oznakom koja bi mogla da bude zamenjena nekom drugom, poput "često dobro i nakon..." jer takva hrana ostaje jestiva još dugo.


Ovi proizvodi se jednostavno ne pokvare dan nakon isteka roka. Situacija u kojoj ljudi uzimaju jestivu hranu iz kontejnera pokazuje koliko hitno moramo delovati — napomenula je nedavno nemačka političarka Kristin Šnajder.