konzumirajte ih

Zaustavite osteoporozu: 3 biljke koje održavaju zdravlje i čvrstinu kostiju

0

Održanje zdravih kostiju je jako bitana stavka za sve u životu, te tako postoje načini na koje možete zaustaviti gubitak mase koji mogu izazvati problem u organizmu. 

foto: Shutterstock/Oleksandra Naumenko
foto: Shutterstock/Oleksandra Naumenko

Tokom celog života neophodno je da su nam zdrave kosti, ali kako starimo kosti gube na svojoj gustini, a ovo oboljene se naziva osteoporoza. Da bi ovaj proces što više zaustavili neophodno je da budete fizički aktivni i da u vaš organizam unosite što više namirnica koje će tome doprineti.

 

  • Banana sa crnim tačkicama

 

Ova banana je bogata mineralima koji pomažu u borbi protiv osteoporoze, jer u sebi sadrži minerale kao što su magnezijum, kalijum, mangan, folna kiselina i druge... U sebi sadrži i vitamine koji su dobri u za održanje gustine kostiju. Iako možda mnogi se neće prvo "uhvatiti" za ovu bananu, ona je kako kažu stručnjaci ona je dosta zdravija od žute ili zelene banane jer sadrži enzime koji poboljšavaju metaboličke procese u organizmu. 

 

  • Susam

 

Semenke susama u sebi sadrže mangan, magnezijum, kalcijum i selen. Uz sve ovo jako je zdravo i susamovo ulje, koje ima velike blagodeti te tako i ono pomaže u borbi sa osteoporozom, te se koristi u ishrani ponekad kao zamena za meslinovo. Preporučuje se da npr. potpite jednu kašiku susama u 100 ml jogurta, a zatim ga ostavite da prenoći i ujutru pojedite na prazan stomak.

 

 

Ova biljka bogata je kalcijumom, mineralima i proteinima i u vezi sa tim ona je odlična za zdravlje kostiju. Ovo povrće se može jesti u raznim oblicima, ali kada se termički obrađuje ono gubi svoja svojstva, te je tako najbolje jesti brokoli kada su sirovi. Zbog ovih svojstava ova namirnica je neohodna za funkcionisanje organizma i očuvanja zdravlja kostiju.

 

Brokoli
foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

 

makonda-tracker