saznajte...

Jedno je posebno VAŽNO da znate o njima: Jasan odgovor na pitanje da li je potrebno BANANE držati u FRIŽIDERU?

0

Sigurno su banane jedno od vaših omiljenih voća, ali da li ju je potrebno hladiti dolazimo sada do odgovora.

foto: hurricanehank/Shutterstock
foto: hurricanehank/Shutterstock

Banane su većini ljudi omiljeno voće i lako je shvatiti zašto, jer su odličan sastojak za smutije, ali od njih moežete napraviti i hleb neodoljivog ukusa. Iako se često ostavljaju na kuhinjskoj radnoj površini, spremne da se zgrabe za užinu u pokretu, to možda nije pravi način za njihovo skladištenje.

 

Da li bi zaista trebalo da stavite banane u frižider? Unapred, stručnjak za hranu objašnjava koji je način skladištenja najbolji za ovo voće.

 

 

Jednostavno rečeno, trebalo bi da stavite svoje banane u frižider tek kada su zrele koliko želite.

 

Banane se mogu čuvati na kuhinjskom pultu dok ne sazre, a zatim se mogu čuvati u frižideru još najmanje dva dana ili dok im koža ne pocrni — kaže doktorka Tamika Sims, viši direktor komunikacija u prehrambenoj tehnologiji u Međunarodnom savetu za informacije o hrani.

 

Ako želite da banani produžite vek onda je ogulite kada je zrela i stavite je u vreću za zamrzavanje ili za zamrzivač ili hermetički zatvorenu posudu i trajaće do mesec dana.

 

1 / 5 Foto: Hanna_photo/Shutterstock

 

Imajte na umu da se banane ne čuvaju u frižiderima u prodavnici — kaže Sims i dodaje da ako svoju bananu stavite u frižider prerano, to bi moglo da prouzrokuje da banane imaju gorak ukus, promeni boju i ne sazri dovoljno.

 

Možda je vreme da bacite bananu ako vidite previše “modrica”.

 

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), to bi moglo značiti da će se uskoro pokvariti (ili bi već moglo biti pokvareno).

 

Pored toga, oštećena kora na banani može učiniti to da se voće kontaminira mikrobnim štetočinama—napominje Simsa za Martha Stewart.

 

makonda-tracker