Sigurno su banane jedno od vaših omiljenih voća, ali da li ju je potrebno hladiti dolazimo sada do odgovora.
Banane su većini ljudi omiljeno voće i lako je shvatiti zašto, jer su odličan sastojak za smutije, ali od njih moežete napraviti i hleb neodoljivog ukusa. Iako se često ostavljaju na kuhinjskoj radnoj površini, spremne da se zgrabe za užinu u pokretu, to možda nije pravi način za njihovo skladištenje.
Da li bi zaista trebalo da stavite banane u frižider? Unapred, stručnjak za hranu objašnjava koji je način skladištenja najbolji za ovo voće.
Jednostavno rečeno, trebalo bi da stavite svoje banane u frižider tek kada su zrele koliko želite.
— Banane se mogu čuvati na kuhinjskom pultu dok ne sazre, a zatim se mogu čuvati u frižideru još najmanje dva dana ili dok im koža ne pocrni — kaže doktorka Tamika Sims, viši direktor komunikacija u prehrambenoj tehnologiji u Međunarodnom savetu za informacije o hrani.
Ako želite da banani produžite vek onda je ogulite kada je zrela i stavite je u vreću za zamrzavanje ili za zamrzivač ili hermetički zatvorenu posudu i trajaće do mesec dana.
— Imajte na umu da se banane ne čuvaju u frižiderima u prodavnici — kaže Sims i dodaje da ako svoju bananu stavite u frižider prerano, to bi moglo da prouzrokuje da banane imaju gorak ukus, promeni boju i ne sazri dovoljno.
Možda je vreme da bacite bananu ako vidite previše “modrica”.
Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), to bi moglo značiti da će se uskoro pokvariti (ili bi već moglo biti pokvareno).
— Pored toga, oštećena kora na banani može učiniti to da se voće kontaminira mikrobnim štetočinama—napominje Simsa za Martha Stewart.