obratite pažnju

TAKTIKE EMOTIVNIH PREVARANATA: 3 skrivena znaka koja ukazuju na to da partner MANIPULIŠE vama

1

Evo koja 3 tajna znaka pokazuju da je partner emotivni manipulator!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Emotivna manipulacija može biti prisutna u prijateljstvu, odnosima na poslu ili porudici, ali često je najzastupljenija u ljubavnim odnosima.

 

Evo koja 3 tajna znaka pokazuju da je partner emotivni manipulator:

 

1. Stalno pokušava da obezvredi vaša osećanja

 

Da li ste nekada bili u situaciji kada vas neko povredi, a onda vas druga strana ubedi da preterujete, da niste u pravu i da su vaše emocije neosnovane? Najčešće se nakon takvih situacija izvinjavamo umesto druge strane. Baš ovo je taktično oružje svakog manipulatora.

 

Kada ste emotivno osetljivi, a osoba zbog koje se tako osećate mirno reaguje, očekivano je da počnete da posumnjate u sebe i svoje emocije. Počinjete da mislite da je druga osoba u pravu, povlačite se u svoje misli i ponovo pokušavate da obradite informacije. Kada se ovakve situacije često događaju, dolazi do povrede samopouzdanja.

 

Isti efekat ima i situacija kada nekome otvoreno govorite o svojim emocijama, a sa druge strane vas dočekaju bes i ljutnja. Mnoge osobe će tada probuditi osećaj krivice i potisnuti emocije, što može biti toksično po emotivno i mentalno stanje.

 

2. Javnost i tačke preloma

 

Emotivni manipulatori kao partneri često u javnosti žele kroz "šalu" da ismevaju i ponize drugu stranu. Najčešće to rade tako što otkriju nešto previpe lično. Dok slušate te reči u krugu prijatelja, imate kiseo osmeh na licu, a u stomaku osećaj nelaode. Ako se pobunite, sigurno vas očekuju saveti poput - "Nemoj preterivati" ili "Opusti se malo".

Iako je u društvu centar pažnje i trudi se što više da zaseni ostale, kod kuće emotivni manipulator može pokazati svoju lažnu, ranjivu stranu koja se najčešće javlja kada kod vas primeti tačku preloma ili sumnjičavost u vaš odnos. Najčešće se pravdaju stresom, poslom i obavezama i spremni su da vas ubede u sve kako biste mu ponudili drugu šansu.

 

3. Svi su na njegovoj strani, ali protiv vas

 

Ovo je jedna od najsnažnijih tajnih taktika manipulatora koja će kod druge strane probuditi sumnju i strah. Zasniva se na tome da vas partner obaveštava kako se svi (prijatelji, porodica, saradnici, kolege) slažu sa njim da je to što ste uradili ili radite loše, pogrešno i nenormalno. Stvara se utisak da pravite velike greške u svojim postupcima i da ste sami odgovorni za sve nepovoljne situacije u emotivnom odnosu.

 

Emotivni manipulator u ovim izgovorima ne koristi imena, već uglavnom frazu "svi". Kada ga upitate ko su ti "svi", obično ne dobijete odgovor. Borba za svoj stav u ovom odnosu izgleda kao bitka sa vetrenjačama, zato je jedino rešenje da se povučete i dobro razmislite da li je ovaj odnos vredan vašeg života, vremena i energije.

 

Emotivni manipulatori vam oduzimaju energiju, negativno utiču na našu dušu, mentalno i emotivno zdravlje i odnos sa njima može otvoriti i rane na duši.

Kada prepoznate manipulaciju, važno je da odgovorite na nju tako da druga strana shvati da ne želite da budete žrtva manipulativnog uticaja.

Ponekad je neke ljude, stvari isituacije teško otpustiti, zaboraviti i odreći se, ali često je to jedina dobra stvar koju za sebe možemo da uradimo.

 

 

makonda-tracker