oprez

DOBRO RAZMISLITE O SVAKOJ REČI! Odgovori na ova TRI PITANJA reći će budućem poslodavcu SVE što želi da zna o vama

1

Nije tajna da je razgovor za posao prepun zamki, pa je važno znati šta možete da očekujete

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Priprema za razgovor za posao ne podrazumeva samo odabir blejzera i štampanje CV-a. Kakav ćete utisak ostaviti na osobu koja vodi intervju zavisi od mnogo faktora, a bitno je da u svakom trenutku budete najmanje jedan korak ispred i da ne dozvolite da vas bilo šta iznenadi.


Stručnjaci za HR ističu da postoje tri pitanja koja se često ponavljaju, a otkrivaju poslodavcu mnogo o vama.

 


1. "Da se obratim nekom od Vaših bivši poslodavaca, za šta bi rekli da je najbolji deo rada s vama, a za šta da je najveći izazov?"


Danijel Spejs je human resources consultant i ističe da postojavlja ovo pitanje kako bi utvrdio sposobnost kandidata da se samoanalizira i preuzme odgovornost.

 

Razgovor, razgovor za posao
foto: Shutterstock

Smatram da to zaista omogućava kandidatu da se otvori o potencijalnim izazovima ili nečemu za šta su otkrili da je mana na kojoj žele da rade ― kaže Spejs.


On savetuje da, kada odgovarate na pitanja ovog tipa, pokažete da ste spremni da preuzmete odgovornost umesto da krivite firmu ili nadređenog za nešto što ste sami pogrešili. Svako okrivljavanje drugih podiže sumnju u vas.


To pokazuje jednostran pristup i stav "Ja sam bio savršen, niko drugi nije u pravu" ― zaključuje Spejs.

 

2. "Podelite sa mnom neki svoj neuspeh."


Tedžal Vagadija iz kompanije MST Solutions objašnjava da će ovo pitanje pomoći da utvrdimo vidi li osoba sebe kao savršenu, slično pitanju koje postavlja Danijel Spejs.


Svi doživljavamo neuspehe, svi ulazimo u konflikte, svi pravimo greške ― napominje ona i dodaje da ovo pitanje postavlja kad želi da sazna da li je kandidat svestan svojih grešaka, da li je iskren i da li je nešto naučio iz sporne situacije.

 

razgovor za posao, posao, konkurencija
foto: Shutterstock

Ako osoba kaže da nije imala takve probleme, ona ili nije sposobna da prepozna neuspeh ili ne govori istinu da bi se prikazala boljim kandidatom ― a u oba ova slučaju njena prijava će biti odbačena.


Greška je samo ono iz čega ništa niste naučili ― kaže Vagadija.


3. "Objasnite mi svoj projekat na koji ste najponosniji."


Gabrijel Vudi, koja traži kandidate za posao u kompaniji Intuit, ovo smatra odličnim pitanjem jer kada ljudi pričaju o onome što zaista vole opuste se i u neprijatnoj situaciji.


Kandidati su nervozni, ali kada pričate o nečemu što iskreno volite, prijatnije vam je. Taj projekat je već završen, nije hipotetički. To nam omogućava da ocenimo njihov uticaj, a govori mnogo o ključnim veštinama i sposobnostima ― napominje Vudijeva.


Ovo pitanje omogućava i da se postave potpitanja vezana za konkretnu struku, korišćenu metodologiju, alate i sl, a otkriva i mnogo o tome kakav pristup i ljubav prema poslu kandidat ima.

 


 

makonda-tracker