ZDRAVLJE NA DOHVAT RUKE

NAPETI SE I SVAKODNEVNO POD STRESOM? 3 skrivene stvari koje dovode do anksioznosti, možete lako rešiti!

1

Brz način života, previše obaveza i manjak vremena....

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Osećaj anksioznosti je čest i normalan u izazovnim situacijama. Na primer, kada dođe do određenog propusta na poslu ili nervoze u saobraćaju, sasvim je u redu osećati ponekad ansksioznost.

U takvim situacijama um je uznemiren, krvni pritisak se blago poviši, a u stomaku se oseća nelagodnos, ali signali anksipoznosti brzo prođu i nestanu.

 

Međutim, šta je sa anksioznim napadima koji su učestali i koji se javljaju, bar kako mi mislimo, bez bilo kakvog razloga?

Postoji niz faktora koji uzrokuju anksioznost i akda vam izgleda da je u životu sve u redu, a ova 3 uzroka su najčešći okidači napada:

 

1. Nedovoljna briga o sebi

 

Loša ishrana, nedostatak fizičkje aktivnosti, poroci i nedovoljno sna i odmora mogu biti neki od glavnih okidača za povećan rizik od anksioznog poremećaja. Takođe, nedostatak vitamina B12 i magnezijuma može doprimneti povišenoj anksioznosti. Ishrana bogata šećerom i dehidratacija mogu učiniti da simptomi anksioznog napada budu još teži.

 

Vežbajte samosvest. Postanite svesni hrane koju jedete, aktivirajte s ei ne dozvolite anksioznosti da se ušunja u vaš život.

 

žena, zdravlje, zdravlje žene, bolovi
foto: Profimedia

2. Faktori se smenjuju - promena ličnosti

 

Mi se ne menjamo sa godinama, već se menjamo u svakom novom danu. U svakomsat i danu možemo postati nova, drugaćčija osoba nego što smo bili ranije, usled raznih životnih situacija. A različite osobe, imaju različite mentalne reakcije.

 

Ono što je bio okidač anksioznosti juče, ne mora nužno da bude danas.

Kako biste sprečili da promene budu uzroci vaše anksioznosti, vežbajte mindfulness (svest o sadašnjem trenutku) i fokus. Što bolje poznajete sebe is voje unutrašnje biće, bićete manje izloženi neprijatnim iznenađenjima vlastite psihe.

 

3. Povećan nivo stresa

 

Povećan nivo stresa jedan je od glavnih uzročnika anksioznosti. Ako smo često izloženi stresu, skloni smo da se na njega navikavamo.

Često nimo ni svesni koliko smo puta u toku dana bili žrtve stresnih situacija. Zato je važno da svakodnevno vežžbate um, izgradite energetski štiti, a to ćete najbolje postići opuštajućim i blagotvornim tehnikama poput meditacije, joge, vežbanju svesti, balansa i redovnim odmaranjem i boravkom u prirodi.

 

 

 

makonda-tracker