laganim koracima do zdravlja

NAJJEDNOSTAVNIJIM PUTEM DO FIT TELA: Ova aktivnost je idealna za one koje mrzi da vežbaju, a saznajte kako iz nje da IZVUČETE NAJVEĆU KORIST

0

Redovnim vežbanjem lakše ćemo izgubiti težinu, a jedan od oblika vežbanja koji ima mnogo dobrobiti jeste hodanje.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ako dok hodate primenite nekoliko trikova koje vam donosimo u nastavku, od njega ćete imati još više koristi.

 

Pročitajte kako izvući najveću korist iz svakog koraka koji napravite:

 

1. Budite uspravni

 

Neka vaše uši i ramena budu u ravni s vašim kukovima. Uspravno stajanje ima i druge prednosti - zahvaljujući njemu izgledate mlađe i mršavije, a čak vam može pomoći da se osećate energičnije.

 

2. Opustite šake

 

Umesto da stisnete šake, čime trošite energiju koju možete utrošiti na dodatno hodanje, opustite ih.

 

3. Neka vam korak bude kratak

 

Duži koraci mogu povećati rizik od ozlede zglobova. Tokom hodanja potrudite se da vam broj koraka u minutu bude što veći.

 

 

4. Uvodite promene

 

Izvođenje aktivnosti na isti način iz dana u dan može postati dosadno, a i vaše telo se može naviknuti na rutinu, što će dovesti do toga da ne mora naporno raditi da bi dovršilo vežbu. Posledica navikavanja biće i sagorevanje manjeg broja kalorija.

Da biste to sprečili važno je menjati rutinu kako vaši rezultati ne bi stagnirali. Za bolji učinak menjajte rutu kojom hodate, brzinu i dužinu hoda. Što više varirate, rezultati će biti bolji.

 

5. Uključite intervale

 

Iako vam intervalni trening možda zvuči komplikovano, on je daleko od toga. Tokom hodanja dovoljno je promeniti brzinu kojom se krećete. Npr., ako ste se odlučili da pešačite 30 minuta, hodajte pet minuta umerenim tempom, nakon čega jedan minut hodajte najbrže što možete, a zatim se opet vratite na umereni tempo i ponavljajte ovo do kraja šetnje.

 

 

6. Uputite se u brda

 

Hodanjem uzbrdo možete značajno povećati potrošnju kalorija, a što je veći nagib, to će biti i veći izazov za vaše mišiće. Vikendom se zato uputite u neko brdo ili planinu u vašoj blizini. Osim što ćete uživati u prirodi i društvu, brže ćete videti rezultate vašeg rada. Hodanje uzbrdo ne samo da će vam pomoći u gubitku težine, nego i u toniranju i učvršćivanju vaše zadnjice.

Naravno, ako imate problema s leđima i kolenima, ovakvo hodanje možda nije prikladno za vas pa se obavezno posavjetujte s vašim liječnikom.

 

7. Utrkujte se sami sa sobom

 

Bez obzira koliko je spor ili brz vaš trenutni ritam hodanja, uvek možete raditi na povećanju brzine kojom se krećete u šetnji. Što je veća brzina, više ćete kalorija sagorevati. Ako niste sigurni kako povećati brzinu, pokušajte svojim uobičajenim tempom prošetati kilometar i po i zapamtite vreme. Idući put kada krenete u šetnju pokušajte se kretati malo brže i preći istu rutu za 30 sekundi brže.

 

 

makonda-tracker