zdrava & jednostavna

Koja su pravila nordijske dijete? Način ishrane zbog kog su Skandinavke vitke, energične i zdrave

0

Kao i mediteranska dijeta, nordijski način ishrane zasnovan je na tradicionalnom jelovniku jednog regiona i bogat biljnim proteinima i ugljenim hidratima, a ima niz zdravstvenih prednosti. Jedna od njih je i mršavljenje i održavanje zdrave težine.

Nordijska dijeta obiluje zdravim namirnicama
Nordijska dijeta obiluje zdravim namirnicamafoto: paultarasenko/Shutterstock

Nordijska dijeta zasnovana je na tradicionalnom načinu ishrane u Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Islandu, Švedskoj i Grenlandu.

 

Kao i u slučaju mediteranske dijete, suština nije samo gubitak težine, iako do mršavljenja može doći zahvaljuijući raznovrsnoj i izbalansiranoj ishrani.


Prednosti nordijske ishrane


Kako navodi američka Klivlendska klinika, mnogo je benefita ako odlučite da se hranite kao Skandinavci i drugi nordijski narodi., a izdvajaju se:

  • smanjenje zapaljenja,
  • niži rizik od dijabetesa tipa 2, raka i srčanih oboljenja,
  • snižavanje holesterola,
  • snižavanje krvnog pritiska,
  • mršavljenje i održavanje zdrave telesne težine.

Šta se jede na nordijskoj dijeti?

 

  • Više voća, povrća i, kad je moguće, organske hrane,
  • više celih žitarica,
  • više hrane iz mora, jezera i divljine,
  • kvalitetnije meso, i to u manjim količinama,
  • manje obrađene hrane, manje šećera,
  • više domaće hrane.

 

Nordijska dijeta zasnovana je na tradicionalnom načinu ishrane u Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Islandu, Švedskoj i Grenlandu.
Nordijska dijeta zasnovana je na tradicionalnom načinu ishrane u Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Islandu, Švedskoj i Grenlandu.foto: garetsworkshop/Shutterstock

Slično mediteranskoj ishrani, nordijska dijeta se fokusira na svežoj i celovitoj hrani koja je tipična za određeni region, a uglavnom se jede biljna i sezonska hrana bogata proteinima, složenim ugljenim hidratima i zdravim mastima.


Ipak, dok se mediteranski režim zasniva na upotrebi maslinovog ulja, u nordijskoj je zastupljeno kanola ulje (ulje uljane repice), koje ima manje zasićenih masti od ekstradevičanskog maslinovog ulja i može da se koristi za pečenje i kuvanje na višoj temperaturi.


Od voća se posebno preporučuju bobice, dok je od povrća poželjno jesti korenaste namirnice, kao što su cvekla, repa i šargarepe.


Naravno, u nordijskoj ishrani se podrazumeva i riba kao važan deo jelovnika, pa možete jesti losos, tunjevina, sardina i skuša, a od mlečnih proizvoda niskomasni jogurt.

 

U nordijskoj ishrani riba zauzima važno mesto
U nordijskoj ishrani riba zauzima važno mestofoto: Shutterstock / Jacek Chabraszewski

Umereno je dozvoljeno jesti jaja i meso divljači, poput zečetine, koje je dobar izvor nemasnih proteina i ima manje zasićenih masti nego crveno meso.


Šta je zabranjeno na nordijskoj dijeti?


Izbegavajte hranu s dodatim šećerima, zatim mesne prerađevine kao što su slanina i razne salame, zatim beli hleb, testenina i hrana s previše soli, zaslađeni napici, brza hrana... Takođe, trebalo bi da se na minimum svedu crveno meso i alkohol.
 

BONUS VIDEO

Da li je dijeta po krvnim grupama opasna?

 

makonda-tracker