Kao i mediteranska dijeta, nordijski način ishrane zasnovan je na tradicionalnom jelovniku jednog regiona i bogat biljnim proteinima i ugljenim hidratima, a ima niz zdravstvenih prednosti. Jedna od njih je i mršavljenje i održavanje zdrave težine.
Nordijska dijeta zasnovana je na tradicionalnom načinu ishrane u Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Islandu, Švedskoj i Grenlandu.
Kao i u slučaju mediteranske dijete, suština nije samo gubitak težine, iako do mršavljenja može doći zahvaljuijući raznovrsnoj i izbalansiranoj ishrani.
Prednosti nordijske ishrane
Kako navodi američka Klivlendska klinika, mnogo je benefita ako odlučite da se hranite kao Skandinavci i drugi nordijski narodi., a izdvajaju se:
- smanjenje zapaljenja,
- niži rizik od dijabetesa tipa 2, raka i srčanih oboljenja,
- snižavanje holesterola,
- snižavanje krvnog pritiska,
- mršavljenje i održavanje zdrave telesne težine.
Šta se jede na nordijskoj dijeti?
- Više voća, povrća i, kad je moguće, organske hrane,
- više celih žitarica,
- više hrane iz mora, jezera i divljine,
- kvalitetnije meso, i to u manjim količinama,
- manje obrađene hrane, manje šećera,
- više domaće hrane.
Slično mediteranskoj ishrani, nordijska dijeta se fokusira na svežoj i celovitoj hrani koja je tipična za određeni region, a uglavnom se jede biljna i sezonska hrana bogata proteinima, složenim ugljenim hidratima i zdravim mastima.
Ipak, dok se mediteranski režim zasniva na upotrebi maslinovog ulja, u nordijskoj je zastupljeno kanola ulje (ulje uljane repice), koje ima manje zasićenih masti od ekstradevičanskog maslinovog ulja i može da se koristi za pečenje i kuvanje na višoj temperaturi.
Od voća se posebno preporučuju bobice, dok je od povrća poželjno jesti korenaste namirnice, kao što su cvekla, repa i šargarepe.
Naravno, u nordijskoj ishrani se podrazumeva i riba kao važan deo jelovnika, pa možete jesti losos, tunjevina, sardina i skuša, a od mlečnih proizvoda niskomasni jogurt.
Umereno je dozvoljeno jesti jaja i meso divljači, poput zečetine, koje je dobar izvor nemasnih proteina i ima manje zasićenih masti nego crveno meso.
Šta je zabranjeno na nordijskoj dijeti?
Izbegavajte hranu s dodatim šećerima, zatim mesne prerađevine kao što su slanina i razne salame, zatim beli hleb, testenina i hrana s previše soli, zaslađeni napici, brza hrana... Takođe, trebalo bi da se na minimum svedu crveno meso i alkohol.
BONUS VIDEO
Da li je dijeta po krvnim grupama opasna?