gladovanje joj nije bilo opcija

"Sve što vidite dugujem špagetama!" Sofija Loren uskoro puni 90 godina, a ovo je način ishrane koji praktikuje oduvek

0

Slavna glumica decenijama je važila za jednu od najlepših žena evropskog i holivudskog filma, a i danas, sa 89 godina, ona je vitka dama izuzetne i retke lepote.

Sofija Loren u filmu 'Arabeska' (1966)
Sofija Loren u filmu "Arabeska" (1966)foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Italijanska filmska diva Sofija Loren u septembru će proslaviti 90. rođendan, a ona još uvek i te kako ume da nas fascinira vanvremenskom lepotom i osmehom.


Danas dama kakva se retko sreće, u mladosti jedna od najlepših žena planete i u istoriji svetske kinematografije, ova neponovljiva Rimljanka uvek je bila neko kome se ljudi dive, a izdvajala se iz mase lepotica šezdesetih time što je ponosno isticala svoje obline i nije pristajala na surova holivudska pravila.


Nametnuti standardi lepote nikada je nisu preterano opterećivali, a više puta je pričala o tome kako je njen jelovnik nezamisliv bez – testenine.

 

Čudesna, jedinstvena Sofija Loren 20. septembra slavi 90. rođendan
Čudesna, jedinstvena Sofija Loren 20. septembra slavi 90. rođendanfoto: Twentieth Century Fox Film Corpo / AFP / Profimedia

Ishrana Sofije Loren


U intervjuu koji je svojevremeno dala za australijansko izdanje magazina Elle, Sofija Loren istakla je da ona prati klasičnu mediteransku dijetu, koja podrazumeva konzumiranje mnogo svežeg povrća i paste.

Radije bih jela testeninu i pila vino nego nosila veličinu 0 – čuvena je izjava slavne glumice, kao i ona:


Sve što vidite dugujem špagetama!


Mediteranska dijeta se generalno smatra zdravom i često je na listama najpopularnijih režima ishrane na svetu.

 

Sofija Loren na reviji modne kuće Armani u septembru 2023.
Sofija Loren na reviji modne kuće Armani u septembru 2023.foto: Giandomenico D'Angelo / ipa-agen / PA Images / Profimedia

Njene tajne su raznovrsnost i izbalansiranost, dve ključne strategije za zdravo mršavljenje, ali to je samo deo priče o mediteranskom načinu ishrane.


Mediteranska dijeta se smatra zdravom jer naglašava neprerađene namirnice s mnogo hranljivih materija i ograničava prerađenu i rafinisanu hranu, koja je često bogata nezdravim mastima, dodatim šećerima i solju – kaže Trista Best, registrovana dijetetičarka u kompaniji Balance One Supplements.


Uz to, maslinovo ulje se koristi da zameni sve ostale masnoće, a ono je poznato po brojnim blagodetima po organizam.

 

Sofija Loren u filmu 'Arabeska' (1966)
Sofija Loren u filmu "Arabeska" (1966)foto: Stanley Donen films / Christophel Collection / Profimedia

Najveća prednost mediteranske dijete svakako je to što ona obiluje biljnim namirnicama – svežim voćem, povrćem i salatama, a one su prirodno niskokalorične i bogate vlaknima, zahvaljujući kojima smo duže siti.


Mediteranski način ishrane se, prema istraživanjima, povezuje s nižim rizikom od brojnih stanja i bolesti, uključujući razvoj demencije, povišen krvni pritisak, dijabetes tipa 2, srčani i moždani udar, rak creva, dojke, prostate, želuca, bešike i pluća, a poznato je da može da pomogne i kod problema sa snom i varenjem.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pančevo, omiljeni grad filmadžija


 

makonda-tracker